Ridgeline Games přišli o svého šéfa. Marcus Lehto studio v roce 2021 založil v Seattlu s cílem pracovat na singleplayerové příběhové kampani nového dílu série Battlefield. V roli uměleckého a kreativního ředitele vedl vývoj projektu popisovaného jako bohaté a vzrušující příběhy s nezapomenutelnými postavami a silnými zážitky ve světě Battlefieldu.

O víkendu však Lehto ze sociálních sítích odstranil všechny odkazy na Battlefield a Electronic Arts. Na Facebooku potom potvrdil odchod ze studia. Ještě 2. února/februára se Lehto chlubil fotografií celého svého týmu. Vypadalo to, že je vše v pořádku. Náhlý odchod může poukazovat na osobní motivy, případně rozdíly v názorech s Vince Zampellou, který se značky Battlefield ujal po katastrofě jménem Battlefield 2042. Kromě toho vede studio Respawn (Titanfall, Apex Legends). Předtím byl šéfem Infinity Ward, kde vzniklo Call of Duty.

Den poté Lehto potvrdil odchod v samostatném příspěvku a vysvětlil, že odešel z vlastní vůle. Šlo pro něj o těžké rozhodnutí. Poděkoval komunitě za zpětnou vazbu, kterou při tvorbě nového Battlefieldu využíval. Díky ní má být hra lepší. Teď si chce dát od her pauzu, aby zjistil, čemu se chce věnovat. Pokud vůbec něčemu. Vypadá to na nějaké neshody při vývoji. Co myslíte vy?

Marcus Lehto byl designér a spolutvůrce Halo. Ridgeline Games založil za podpory EA a vedl tým veteránů. Na novém Battlefieldu pracují ještě ve studiích DICE, Ripple Effect (dříve DICE LA) a Criterion Games.

Jde o druhou ránu pro kampaň Battlefieldu za poslední dobu. V lednu/januári se rozloučil spoluzakladatel a umělecký ředitel Ridgeline Games Chris Matthews, připojil se k 343 Industries, kde vytvářejí Halo.

Nový Battlefield vyjde nejdříve v roce 2025. Poslední díl, Battlefield 2042, dorazil v roce 2021 a byl hodně kritizován. Mimo jiné hráčům vadila absence kampaně pro jednoho hráče. Finanční ředitel EA, Stuart Canfield, při hovoru s investory uvedl, že se od minula poučili. V případě problémů nebudou tentokrát váhat hru odložit.

*Článek byl 27. 2. 2024 v 19:37 aktualizován o vyjádření vývojáře.