Metro Exodus se sice nedočká dalšího nového obsahu, ale už nějakou dobu víme, že s ním studio 4A Games ještě tak úplně neskončilo. Před dvěma týdny jsme se dočkali verze pro Mac a Linux, v přípravě jsou vylepšení pro Xbox Series X|S a PlayStation 5 a pak tu máme také vylepšenou PC verzi. Protože i když byla původní hra po grafické stránce fantastická, vývojářům to zjevně nestačilo.

Cílem projektu Metro Exodus PC Enhanced Edition je nabídnout ještě lepší vizuální zážitek s využitím grafických karet od Nvidie s podporou Ray Tracingu. Počítat můžeme s podporou DLSS 2.0, nabízející ostřejší detaily a vyšší rozlišení a počet snímků za sekundu, vylepšenou globální iluminací a dalšími prvky spojenými s Ray Tracingem. Tvůrci také hodlají nabídnout podporou technologie Ray Traced Emissive Lighting, původně uvedené s DLC The Two Colonels, napříč celou hrou. Na výsledek se zatím můžeme podívat v novém videu od Digital Foundry.

Když byla PC Enhanced Edition nejnovějšího Metra oznámena, dozvěděli jsme se, že povaha všech vylepšení vyžaduje, aby tato edice vyšla jako samostatný produkt, ne jen jako pouhý patch, a že bude zcela zdarma k dispozici každému, kdo již Metro Exodus na PC vlastní. Tato informace platí i nadále, takže pokud vlastníte Exodus na Steamu, GOG.com, Epic Games Store nebo Windows Store, můžete se těšit na to, že se ve vaší knihovně automaticky objeví i vylepšená verze hry. A nyní už víme, kdy se tak stane.

Metro Exodus PC Enhanced Edition je již velmi blízko a vyjde 6. května/mája. Nadále také platí skutečnost, že vyžaduje grafickou kartu Nvidie s podporou Ray Tracingu (konkrétní HW požadavky najdete na oficiálním webu). Pokud ji nemáte, musíte si vystačit s původní verzí. A i když jsme výše zmínili, že Metro Exodus nově nabízí nativní podporu Linuxu a Macu, Enhanced Edition podporuje výhradně Windows. Uživatelé Macu mají alespoň možnost zahrát si Metro Exodus s Ray Tracingem přes službu GeForce Now. Zklamat musíme i uživatele Stadie (pokud vůbec existují), jelikož vylepšená verze hry nebude k dispozici přes streamovací služby.

Přečtěte si také: Avatar: Frontiers of Pandora přidává 40 FPS na konzolích a XeSS na PC

Studio 4A Games nemá ani v plánu uvést podporu AMD Super rozlišení. Dobrou zprávou alespoň je, že pokud jste hráli původní Metro Exodus přes Steam, GOG a Epic, vaše uložené pozice budou kompatibilní i s novou verzí a zpřístupní vám automaticky veškeré dosažené kapitoly hry (postup z průběhu libovolné kapitoly se tedy ve rozšířené edici vrátí na její začátek). Windows Store dle očekávání přesun uložených pozic neumožní z důvodu zašifrovaných herních souborů.

Pro hráče, kteří nechtějí nebo nemohou přesunout své uložené pozice, však vývojáři připravili speciální možnost odemknout okamžitě veškeré kapitoly hry stiskem příslušného tlačítka v herní menu. Pokud tuto možnost zvolíte, na začátku každé kapitoly budete vždy vybaveni výchozí sadou vybavení a zdrojů, zároveň tím však přijdete o možnost odemykat v rámci příslušného slotu pro uložené pozice achievementy/trofeje. To mimo jiné znamená, že funkce okamžitého odemčení všech kapitol bude k dispozici i ve verzích Metra Exodus pro PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Když už je řeč o těchto verzích, také nejspíš nebudou příliš daleko. Oficiální datum vydání ještě nemáme k dispozici, nedávno ale obdržely rating na Tchaj-wanu. V informacích se píše, že hra poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu s Ray Tracingem na PS5 a Xbox Series X. V této edici bude zahrnuta základní hra s veškerým dodatečným obsahem a pro majitele verzí PS4 a Xbox One bude taktéž k dispozici zdarma.

Verze pro konzole nové generace budou těžit z výrazně zkráceného načítání díky optimalizaci SSD a pochlubí se balíčkem 4K textur a řadou specifických možností, včetně vylepšeného prostorového zvuku, nižší latence na Xboxu a podporou haptické odezvy ovladače DualSense na PlayStationu 5. Na Xboxu Series S hra poběží s Ray Tracingem v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu.