Vydavatelská společnost 505 Games udělala nedávno mezi fanoušky Control pořádný humbuk, když oznámila Control: Ultimate Edition. Kompletní balení včetně obou placených přídavků. Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného, a pokud tuto edici vlastníte, dokonce dostanete zdarma upgrade na novou generaci konzolí.

Z čeho se ovšem hráčům začala vařit krev v žilách, je fakt, že pokud jste hru vlastnili už před vydáním Ultimátní edice - nehledě na to, jestli oba placené přídavky dokoupíte - na upgrade zdarma nárok nemáte. Pro PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S si budete muset hru koupit znovu, abyste mohli benefitovat z vylepšené grafiky a dalších úprav.

Oficiální vyjádření na stránkách je takové, že upgrade lze nabídnout pouze z Ultimátní edice, resp. z té samé edice na tu samou edici, a tudíž nejde toto vylepšení nabídnout všem hráčům hry. Jinými slovy, pro konzole nové generace se nebude hra a DLC prodávat samostatně, a tak nejde někomu, kdo nevlastní Ultimate edici hry - tedy všechno jako celek - nabídnout upgrade na právě tuto edici.

Poměrně chabé vysvětlení bylo během včerejšího dne kompletně zbouráno. Control: Ultimate Edition totiž vyšlo pro PlayStation 4 a vlastníci Deluxe edice (základní hry i Season Passu) si všimli, že najednou podle všeho vlastní právě Ultimátní edici. Jak se ale ukázalo, byl to jenom omyl, a jakmile se to rozkřiklo, byly jim edice sebrány a jsou opět na nule bez nároku na upgrade.

Tato chyba nicméně jasně prokázala, že rozdíl mezi Deluxe a Ultimátními edicemi hry je naprosto nulový a vydavatel 505 Games jenom záměrně upgrade zdarma pro již existující zákazníky zamyká. Respektive má plnou moc hráčům, kteří vlastní základní hru i oba přídavky, vylepšit hru na Ultimátní edici, a tím nabídnout již zmíněný upgrade zdarma.

Proč ale tvrdí opak? Kdo ví. Snad nikoho ale nepřekvapí, že rozhořčených hráčů je nyní spousta a 505 Games mají na krku další velkou kaňku.