Včera jsem se zúčastnil prezentace společnosti Outright Games, která mi ukázala své připravované tituly. Ty, jako další hry této britské firmy, cílí na rodiny s dětmi. V současné době vám mohu povědět o dvou z nich, ale současně můžu slíbit, že časem toho od vydavatele videoherních adaptací Tlapkové patroly a Prasátka Peppy uvidíte mnohem více.

Na prezentaci jsem viděl PAW Patrol World a Jumanji: Wild Adventures. Oba tituly byly oznámeny už dříve, a tak autoři ze studií 3D Clouds a Cradle Games neztráceli čas a pustili se rovnou do hraní. Díky tomu jsem mohl vidět, že nové dobrodružství hrdinských štěňat se oproti předešlým dílům (PAW Patrol: On a Roll!, PAW Patrol The Movie: Adventure City Calls a PAW Patrol MIighty Pups: Save Adventure Bay) odehrává v otevřeném světě Tlapkové patroly, který může hráč prozkoumat s libovolnou postavou ze smečky. A to pěšky hezky po čtyřech, stejně tak jako v jejich ikonických vozech.

Vývojáři tvrdí, že vytvořili svět tak, aby byl co nejživější a nejvěrnější seriálu. Nechybí známá místa jako je zátoka, horská oblast, džungle a město Barkingburg. Svět je naplněn sběratelskými předměty, speciálními úkoly, plošinkami a dalšími aktivitami, které vybízejí k prozkoumávání. Po cestě budeme sbírat také pamlsky. Motivací je odemykání kosmetických věcí, kterými můžeme zkrášlovat štěňata i jejich vozidla. Jde například o pokrývku hlavy (čepice, královské koruny, kovbojské klobouky), obojky a nejrůznější samolepky pro vozítka. Nečekejte nic extra komplexního, ale děti tohle bude jistě bavit.

Bavit je bude také upravování fotografií s různými scénami. Na fotku mohou umístit všelijaké předměty, například brýle na nos Rydera(kdybyste to nevěděli, je to ten kluk, co šéfuje tlapkám), duhu do pozadí atd.

Ve světě Tlapkové patroly ale nejsme pro nic za nic. 8 hlavních postav z týmu Rydera, z nichž každá má jedinečné schopnosti pro plnění misí, hádanek a úkolů, musí zachránit festival PAW Patrol Day. Ten připravuje starostka Goodwayeová v Adveture Bay, ovšem starosta Humdinger má jiné plány. Tajně si naplánoval vlastní festival koťat ve Foggy Bottomu. Společně s Kočičí katastrofou se zmocní všech plakátů ke dni Tlapkové patroly a využije novou super vzducholoď k propagaci vlastního festivalu. Tím způsobí chaos. Je na Tlapkové patrole, aby získala zpět ukradnuté festivalové plakáty a vypořádala se s plánem starosty Humdingera.

Vývojáři lákají na tři typy misí: příběhové mise, mise, kde budete někoho zachraňovat, případně někomu pomáhat, a retrospektivní mise. V nich prožijeme vybrané epizody seriálu, a to buď sami, nebo v místní kooperaci pro dva hráče, kdy k jednomu počítači/konzoli usednou dva hráči. To bude ideální, když budete chtít hrát se svým potomkem.

Pro mladší hráče, kteří chtějí jen volně hrát a užívat si průzkum světa, je určen speciální režim, aby si mohli užívat dobrodružství bez jakýchkoli omezení. Malí dobrodruzi rovněž hru testovali a pochvalovali si automatické ovládání kamery (je možné také manuální), zjednodušené interakce a systém pro sledování cesty, aby se nikdo neztratil. Díky tomuhle všemu se do světa Tlapkové patroly může vypravit každý bez ohledu na věk nebo herní zkušenosti. Jinak je titul určen pro děti od 3 let.

Hra PAW Patrol World vyjde 29. 9. 2023 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox One.

Přesuňme se k akčnější hře Jumanji: Wild Adventures, která je doporučována od 7 let. Je čtyřikrát větší než předchozí Jumanji od Outright Games a vrací se v ní doktor Smolder Bravestone, Ruby Roundhouse, Franklin „Mouse“ Finbar a profesor Shelly Oberon. Všichni jsou připraveni vydat se hledat poklady, které přesahují jejich nejdivočejší představy.

S hrdiny se vrhneme do rozlehlého světa Jumanji plného nebezpečných zvířat a pokladů. Hledat budeme Jaguáři oko a cestu domů. Přitom bude potřeba řešit ďábelské hádanky, prozkoumávat ztracené zóny a čelit bossům, jako je Šílený šaman. Vývojáři při prezentaci upozorňovali, že máme být připraveni na nebezpečí, protože bubny Jumanji mohou udeřit každou chvíli.

Pokud se do dobrodružství v Jumanji pustí jeden hráč, tak si často pro jednotlivé výzvy bude moci volit, za kterého hrdinu bude hrát. Vše je možné prožít sólo, ale tvůrci doporučují pozvat další průzkumníky a užít si dobrodružství skrz lokální kooperaci až ve čtyřech. Tady se dušují, že agresivita nepřátel (a možná i jejich počet) se bude měnit s ohledem na množství hráčů.

Při prezentaci jsem viděl boj s obří chobotnicí, který probíhal tak, že se doktor Smolder pohyboval po lodi a uskakoval chapadlům. Pak jsme se přesunuli do džungle, kde Smolder svými pěstmi mlátil velké brouky. Když se s nimi vypořádal, musel najít dva klíče k otevření brány. Jeden vyžadoval přeskočit několik ostrůvku. Nebylo to nic složitého. Potom jsme se přesunuli do podzemí s pastmi jako v Mumii. Odpočinek z akce a vyhýbání všelijakým pastím přinesla pasáž v džípu, který hráč ovládá z ptačí perspektivy a hledá poklady.

To část s Ruby byla mnohem rychlejší, vývojář rozbíjel bedny se zlaťáky, vyhýbal se nepřátelům a střílel po nich. V jedné pasáži rychle proskákal lokaci s nástrahami, aby se dostal na vrchol chrámu, kde musel zvládnout několik vln nepřátel. To profesor Shelly Oberon se musel poprat s hnusnými pavouky. Závěrečná část ve více hráčích potom působila spíše jako rubačka Super Smash Bros.

Každopádně obě hry neudělaly špatný dojem. My starší a zkušení hráči jim často nerozumíme a požadujeme po nich kvalitu, kterou si děti pomalu nedokážou ani představit. Záběry z hraní se mnou sledoval můj pětiletý syn a jeho stejně stará sestra (naštěstí to oba ve školce nevykecali) a oba byli nadšeni a těší se, až si s nimi oba tituly zahraji. Jen škoda absence české lokalizace. Tak už snad jen dodat, že Jumanji: Wild Adventures je v plánu na 3. 11. tohoto roku pro PC, poslední dvě generace konzolí PlayStation a Xbox a Nintendo Switch.

Jisté je, že v Jumanji: Wild Adventures a PAW Patrol World nebudou žádné mikrotransakce. V současné době nejsou plánovány ani žádná DLC.