Dnes je šťastný den pro všechny fanoušky série Sid Meier's Civilization. Firaxis Games potvrdili vývoj nového dílu, který naváže na skvělou a oblíbenou Civilization 6.

Zamrzí ale dvě věci. Tou první je lakonické oznámení. O vývoji nové Civilization jsme se dozvěděli z krátkého tweetu. Přitom na oznámení čekali fanoušci trpělivě sedm let od vydání šestého dílu. Od té doby studio vytvořilo XCOM: Chimera Squad a loni uvedlo na trh Marvel's Midnight Suns.

Tenhle styl oznámení (bez detailů a data vydání) naznačuje, že čekání bude ještě dlouhé. Alespoň jsme se dozvěděli, že tým kolem Civilization z pozice kreativního ředitele vede Ed Beach, jenž byl nedílnou součástí série více než 15 let a naposledy vedl design Civilization VI, dosud nejprodávanější hry nesoucí jméno této značky.

Druhou negativní věcí je odchod Steve Martina. Ten stál v čele Firaxis Games 27 let. Spolu s ním tým opouští i Jake Solomon, režisér Marvel's Midnight Suns a série XCOM. Dle mnohých Solomon způsobil revoluci v taktických tahových hrách a neustále zvyšoval laťku příběhu v žánru strategií. Martina ve funkci nahradí bývalá provozní ředitelka Heather Hazenová.

K tomuto menšímu zemětřesení dochází po neuspokojených prodejích Marvel's Midnight Suns. Ta sice byla kritiky dobře přijata, ale prodeje jsou za očekáváním vydavatele, což vedlo ke slevě pouhý měsíc po vydání. Midnight Suns se nedostala ani na seznam 100 nejprodávanějších her ve Velké Británii za rok 2022.

Solomon má dle vyjádření opouštět Firaxis Games za dobrých podmínek po více než dvou desetiletích práce ve studiu. Ve Firaxis Games se teď soustředí na dodatečný obsah pro Marvel’s Midnight Suns. 23. 2. dorazí Redemption DLC s Venomem.

Pokud jste Marvel’s Midnight Suns ještě nehráli, tak na konzolích PS5 a Xbox Series X/S je dostupná tříhodinová zkušební verze. Jen pozor, na PS5 musíte mít alespoň PS Plus Extra (nebo Premium). Na Steamu je zase bezplatný víkend.

„Demoverze“ na konzolích vám umožní vyzkoušet si začátek hry a seznámit se s nejdůležitějšími mechanismy. Mělo by to stačit k tomu, abyste si o Marvel’s Midnight Suns udělali vlastní názory a věděli, zda boj superhrdinů Marvelu je právě pro vás.

V budoucnu vyjde Marvel’s Midnight Suns ještě na PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Více se o hře v naší recenzi.