Záběry z hraní chystané open-world akční adventury Star Wars Outlaws byly doslovným i kvalitativním vrcholem pondělní akce Ubisoft Forward 2023. Už krátce po této akci ale došlo na vydání speciálního videa, v němž vývojáři ze studia Massive Entertainment rozebírají, co jsme vlastně mohli vidět. Díky tomu tu máme nové střípky informací o dalším herním výletu do předaleké galaxie.

Pokud se vám zalíbil Nix, zvířecí společník hlavní hrdinky Kay Vess, mohla by vás zajímat skutečnost, že Nix je příslušník vzácné a exotické rasy jménem Merquaal. Tvůrci zatím nechtějí prozradit, z jaké planety tato rasa pochází, rozhodně ale nešetří nápady na to, k čemu se dá využít. Nix tak může rozptýlit stráže, útočit na povel, pomáhat s hádankami nebo s objevováním tajností a sami jsme v záběrech z hraní mohli vidět, že mu nedělá problém ani aportování zbraní padlých nepřátel.

Zatím nejvýraznější zbraní je však základní blaster Kay, který se bude v průběhu hry vyvíjet společně s jeho majitelkou. Při hraní tak lze objevit, vylepšovat a aplikovat nové moduly vhodné pro různé situace. I když vývojáři zdůrazňují, že palná zbraň v rukou Kay Vess není vždy prvním nebo primárním řešením problémů.

Leckdy zkrátka dostanete možnost se z nějaké situace vykecat, přičemž během dialogových voleb prý neexistují dobré a špatné odpovědi. Vaše rozhodnutí mají jednoduše vytvářet váš vlastní příběh, i když je třeba dávat pozor na reputaci. Ta má hrát ve Star Wars Outlaws velkou roli. Pokud třeba přijmete práci pro zločinecký syndikát a následně se něco pokazí, může dojít ke zhoršení vaší reputace, která znepřístupní určité možnosti a příležitosti.

Naopak dobrý vztah s nějakou organizací může vést k těm nejlukrativnějším nabídkám a příležitostem. Celkově platí, že různé zakázky a laskavosti jsou cestou k odemykání nových schopností a částí vybavení, k lepším odměnám, jež mohou zahrnovat kredity či cenné artefakty, i k možnosti ovlivnit, jak na vás různé frakce a syndikáty pohlížejí.

Taktéž rozhodnutí během dialogů mohou zvýšit nebo snížit reputaci, nabídnout výhodu nebo jiný pohled na příběh a definovat, jaký je přístup Kay k protistraně či k organizaci, s níž zrovna obchoduje. Vývojáři chtěli zdůraznit, že v podsvětí není nic černobílé, a tato skutečnost se má odrážet ve volbách, které při vyjednávání, smlouvání a obecně plnění zakázek budete mít.

Další herní prvek, s nímž musíte počítat, je systém hledaných osob. Ten bude zjevně fungovat podobně jako třeba v sérii Grand Theft Auto. Je všudypřítomný a můžete ho vyzkoušet, když vás při něčem chytí nebo když vyprovokujete Impérium. A pokud k tomu dojde, a přesto budete dělat větší bordel, úroveň systému hledaných osob se bude nadále zvyšovat a Impérium proti vám pošle silnější jednotky.

Zatím nevíme, co přesně může na nejvyšší úrovni přijít, očekáváme ale kráčející AT-ST jakožto určitou obdobu tanků z GTA. AT-ST už jsme koneckonců mohli vidět v jedné z upoutávek. V každém případě má být vždy k dispozici nějaká možnost, jak uniknout nebo se zbavit nežádoucí pozornosti. Jedním z takových způsobů je samozřejmě útěk na palubě lodi Trailblazer. Ta je pro Kay něco jako domov, přičemž se jedná o nákladní loď EML 850 z republikové éry.

Na palubě Trailerblazeru se přirozeně lze vydat na různé planety a měsíce a studio Massive Entertainment slibuje, že každá planeta, kterou navštívíte, bude něčím zvláštní, a to nejen z hlediska příběhu, ale i v rámci fauny, ekosystému nebo situací, do nichž se můžete dostat. Dokonce by měl vypadat nebo působit jinak každý orbitální region.

I na povrchu vás toho leckdy čeká víc, než se na první pohled může zdát. To platí také o měsíci Toshara, na němž se většina nedávno prezentované ukázky odehrává. Zatím jsme mohli vidět jen stanici Jaunta's Hope a její okolí, při hraní ale budeme moci navštívit třeba i hlavní město Mirogana. To je popisováno jako město plné korupce a zločineckých aktivit.

Star Wars Outlaws dorazí v roce 2024 ve verzi pro PC (Ubisoft Connect), PlayStation 5 a Xbox Series X|S.