Hlavní představitelé společností Valve, Sony a Microsoft obdrželi od místopředsedy ukrajinské vlády žádost, aby ze svých digitálních obchodů (Steam, PlayStation Store a Xbox Store) stáhli hru Atomic Heart.

Na konci února ukrajinské úřady oznámily, že budou usiloval o zablokování Atomic Heart. Ovšem žádost se měla týkat zastavení digitálních verzí hry na území Ukrajiny. V dopise je rozšířena na celý svět.

Ukrajina je přesvědčena, že first-person střílečka Atomic Heart je zcela novou úrovní ruské digitální propagandy a využívá herní průmysl.

„Vzhledem k tomu, že Mundfish má ruské vedení a kanceláře v Rusku, existuje potenciální riziko, že peníze získané z nákupů hry budou převedeny do ruského rozpočtu, takže budou použity na financování války proti Ukrajině,“ píše Mykhailo Fedorov v dopise.

V něm ocenil opatření těchto soukromých společností k posílení ekonomického tlaku na Rusko pozastavením tamních provozních a obchodních aktivit. Firmy přestaly prodávat své hry v Rusku na začátku loňské invaze a uzavřely své kanceláře.

Podle místopředsedy ukrajinské vlády Atomic Heart porušuje ukrajinskou legislativu, protože hra propaguje komunistický režim a sovětské symboly. Fedorov žádá o zákaz prodeje a doufá, že výše zmíněné společnosti nechtějí být považovány za platformu, která podporuje komunismus, a to ani v tak futuristickém provedení.

„Nyní by se více než kdy jindy měli vedoucí představitelé a podniky po celém světě sjednotit a protestovat proti ruské invazi a zastavit financování války všemi možnými způsoby, a to i informačními. Doufám, že se uvidíme na straně dobra,“ končí dopis.

Původem ruské studio Mundfish oficiálně sídlí na Kypru a Atomic Heart vydává francouzská společnost Focus Entertainment na PC i obě generace konzolí PlayStation a Xbox. Mezi investory, kteří se podílejí na financování Mundfishu, však patří investiční fond GEM Capital, jehož zakladatel má vazby na Gazprom a banku VTB. Oba subjekty jsou ve většinovém vlastnictví Ruska. V Rusku navíc hru vydává VK (dříve Mail.ru), kterou většinově vlastní ruský stát.