Případ kolem hackerského útoku na Rockstar Games a úniku videí z vývojové verze očekávané hry Grand Theft Auto 6 pokračuje.

Londýnská policie ve spolupráci s britským oddělením kybernetické bezpečnosti 22. 9. v hrabství Oxfordshire zadržela 17letého mladíka, který je považován za hlavního podezřelého.

Teenager se o dva dny později dostavil k soudu pro mladistvé v Highbury Corner, kde učinil prohlášení, informuje britský Eurogamer. Přiznal se k porušení podmínek kauce, ale odmítl zneužití počítače s tím, že je nevinný (not guilty). Poté byl umístěn do detenčního centra pro mladistvé.

Not guilty znamená, že dotyčný trestný čin nespáchal, nebo že pro něj měl rozumnou omluvu. O tom, zda se dopustil trestného činu, tak musí rozhodnout soud. Když bude takto obviněný odsouzen, může dostat přísnější trest, než kdyby přiznal vinu hned.

Není to poprvé, co má podezřelý problém se zákonem. Podle BBC News byl zatčen (spolu s dalšími šesti lidmi) už v březnu tohoto roku a odsouzen. Byl a pravděpodobně nadále je součástí skupiny Lapsus$, jež stojí za kybernetickými útoky na společnosti Microsoft, Nvidia nebo Uber. V těchto případech probíhá samostatné řízení.

Rozsah aktivity skupiny nejlépe ilustruje skutečnost, že jednomu z vůdců skupiny je pouhých 16 let a dokázal nashromáždit jmění v kryptoměně bitcoin v hodnotě 13 milionů dolarů. Některé zprávy uvádějí, že tímto člověkem je ve skutečnosti tento 17letý mladík. To se nám ale nepodařilo stoprocentně ověřit.

Únik z Grand Theft Auto 6 se internetem začal šířit v neděli 18. 9. v ranních hodinách. Součástí byla hodina gameplay záběrů z rané vývojové verze této očekávané gangsterské akce. Později unikly další informace a hacker tvrdil, že má zdrojový kód GTA 5 a GTA 6.

V pondělí 19. 9. únik potvrdila společnost Rockstar Games s tím, že vývojáři jsou únikem zdrceni a zničeni. „V tuto chvíli nepředpokládáme žádné narušení našich živých herních služeb ani dlouhodobý dopad na vývoj našich současných projektů. Jsme velmi zklamaní, že byly takto odhaleny podrobnosti o naší další hře. Naše práce na dalším Grand Theft Auto budou pokračovat podle plánu a my jsme stejně jako dosud odhodláni poskytnout vám, našim hráčům, zážitek, který skutečně předčí vaše očekávání.“

Mnoho hráčů kritizovalo gameplay záběry z GTA 6 s tím, že hra vypadá hrozně. Rockstaru se zastali jiní vývojáři a na podporu na sociální síti Twitter začali ukazovat rané verze svých titulů. Takto jsme mohli vidět počátky vývoje Control od Remedy, mechanického Thunderjawa z Horizon: Zero Dawn, indie hit Cult of the Lamb, prototyp prvního souboje s Baldurem v God of War z roku 2018, Immortality v prvních dvou letech vývoje, ještě nevydanou akční adventuru A Plague Tale: Requiem nebo divnou fyziku vody v GTA 4.

Jaký dopad má únik GTA VI na herní průmysl? - Komentář