V neděli ráno se na internetu objevily záběry z testovací verze Grand Theft Auto 6, které se rychle rozšířily do celého světa. Večer téhož dne společnosti Take-Two a Rockstar Games začaly vymáhat jejich smazání skrz DMCA, ale nadále je možné krátké klipy i celé kompilace na internetu najít. Jak se říká, co se jednou na internet nahraje, to už nejde odstranit.

YouTuber LegacyKillaHD, který má velmi dobré kontakty v Rockstar Games, uvádí, že vývojáři jsou únikem zdrceni a zničeni. To je pochopitelné, nejen, že unikly záběry, které neměl nikdo vidět, ale rovněž u podobných útoků jsou na určitou dobu zastaveny veškeré práce. Po útoku na servery CD Projektu RED se vývoj Cyberpunku 2077 údajně zastavil na 14 dnů. Také hrozí, že vedení Rockstaru omezí flexibilitu práce z domova.

Kdo za tím stojí? Údajně je za odcizení dat zodpovědný známý 16letý hacker ze Spojeného království, jenž se dostal na servery firmy a stáhl si tři až čtyři roky staré klipy z počáteční verze GTA 6. Získat měl i nějaké interní dokumenty ohledně vývoje GTA 6 a dle neoficiálních zpráv také část zdrojového kódu GTA 6, zdrojový kód GTA 5 a nějaké materiály ohledně Bully 2. To se ale nepotvrdilo.

I přes značné mladí má dotyčný za sebou pestrou kariéru. Má být vůdcem ransomwarového gangu Lapsus$. Tahle skupina se dříve dostala na servery firem Okta, Samsung, Nvidia, Microsoft, Ubisoft atd. On sám má být podepsán i za útokem na Uber. Britského mladíka mají dobře znát úřady, na začátku letošního roku měl být zatčen.

VÝVOJ GTA 6 POKRAČUJE PODLE PLÁNU

Po více než 24 hodinách od úniku (ráno amerického času) se ke všemu vyjádřilo studio Rockstar Games. Nejprve je nutné uvést, že za únikem nestojí nikdo, kdo by byl jakkoli spojen se společností. I o tom se v předešlých hodinách hojně spekulovalo. Chudák indický vývojář Rockstaru, jehož jméno obsahoval název jednoho z 90 klipů.

V prohlášení Rockstar zdůrazňuje, že jsou ze situace velmi zklamáni. Současně ale uklidňují hráče, že je velmi nepravděpodobné, aby tohle narušilo jejich práci. Vývoj bude pokračovat podle plánu a celý tým je odhodlán přinést hráčům co nejlepší zážitek a překonat očekávání komunity.

„Nedávno jsme zažili hackerský útok na síť, při kterém neoprávněná osoba získala nelegální přístup a stáhla z našich systémů citlivé informace, včetně raných záběrů z vývoje dalšího Grand Theft Auto. V tuto chvíli nepředpokládáme žádné narušení našich živých herních služeb ani dlouhodobý dopad na vývoj našich současných projektů.

Jsme velmi zklamaní, že byly takto odhaleny podrobnosti o naší další hře. Naše práce na dalším Grand Theft Auto budou pokračovat podle plánu a my jsme stejně jako dosud odhodláni poskytnout vám, našim hráčům, zážitek, který skutečně předčí vaše očekávání.

Brzy vám poskytneme další podrobnosti a až bude hra hotová, samozřejmě vám ji řádně představíme. Děkujeme všem za trvalou podporu v této situaci.

Tým Rockstar Games“