Dobré ráno. Kdy může vyjít Grand Theft Auto 6? Respawn přichází o kreativního ředitele nové střílečky. Epic Games Store rozdává 4X strategii. BioShock je skutečně bez Kena Levina. A další zprávičky.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Grand Theft Auto 6 by mělo vyjít v roce 2023 nebo 2024. Předpovídá to analytik ze společnosti Jeffries na základě akvizice Zyngy. Take-Two totiž ve fiskálním roce 2024 očekává velký růst, kterého je schopna jen hrstka titulů. To ukazuje, že nové GTA by mohlo dorazit v období od 1. 4. 2023 do 31. 3. 2024. Jiné zprávy ale naznačovaly, že by GTA 6 nemuselo vyjít dříve než v roce 2025. Tak uvidíme.

- Neoznámená singleplayerová first-person střílečka (nová značka) od Respawnu ztratila svého kreativního ředitele. Ze studia po 11 letech odešel Mohammad Alavi, který předtím pracoval v Infinity Ward. Vzkazuje, že je nadšen ze svého dalšího dobrodružství, ale zatím neprozradil, co bude dělat. Alavi byl dříve hlavním designérem Titanfallu a podílel se i na Apex Legends. V Respawnu nadále pokračuje vývoj pokračování Star Wars Jedi: Fallen Order, Apex Legends a třetí hry.

- Epic Games Store rozdává sci-fi strategii Galactic Civilizations 3 z roku 2015, která má 76 procent kladných recenzí na Steamu. Jedná se o 4X strategii. Další týden přijde na řadu fyzikálně založená puzzle hra Relicta.

- Xbox Game Passu nově najdete Spelunky 2 a The Anacrusis. Obě hry jsou dostupné pro konzole Xbox, PC a cloud.

- Díky PlayStation Plus vzrostl počet hráčů v Deep Rock Galactic o 6 milionů. Střílečka z pohledu první osoby, v níž se hráči vžijí do role nebojácných vesmírných trpaslíků, má na všech platformách dohromady 10 milionů hráčů.

- Ken Levine se na vzniku nového BioShocku vůbec nepodílí, nechce se totiž věnovat více projektům, proto se soustředí pouze na svou novou ambiciózní hru v Cloud Chamber Studios, kterou vydá Take-Two.

- Britské studio Ubisoft Reflections, které je podepsáno mimo jiné za sérií Driver a Watch Dogs, hledá řadu nových zaměstnanců pro vývoj nové značky. Titul se má odehrávat v živém, dýchajícím, reaktivním světě. Další náznaky hovoří o otevřeném světě, možná bude realistický a z historického období.

- Nominace na DICE 2022 Awards ovládl Ratchet & Clank: Rift Apart, má celkem devět nominací, zatímco Deathloop jich má 8 a It Takes Two společně s Inscryption zase 6. Všechny čtyři tituly jsou nominovány na hru roku společně s Returnal. Tři z pěti her soutěžících o GOTY jsou tedy exkluzivitou PlayStationu. Výsledky se dozvíme 24. 2.

- Na PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X|S vyšel Shadow Man: Remastered. 17. 1. zamíří ještě na Nintendo Switch. Abychom to měli celé, tak loňský duben se hra objevila na PC. Očekávat můžete podporu 4K, 60 snímků za sekundu a lepší anti-aliasing. Na konzolích PlayStation nechybí trofeje, zatímco na Xboxu jsou achievementy.