Na konci roku se tradičně objevuje jen velmi malé množství novinek z herního světa. Právě v těchto dnech ale bývá aktivní ukrajinské studio GSC GameWorld, které pracuje na střílečce S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Minulý rok jsme se tak touto dobou dočkali nových konceptů ze Zóny, zatímco letos vývojáři zveřejnili nejen všeříkající záběry z protileteckého krytu, ale také nový gameplay trailer. Ten má navíc české titulky.

Trailer, který je poskládaný ze záběrů z PC verze, láká na otevřený svět Zóny bez hranic a na řadu prvků, které fanoušci série S.T.A.L.K.E.R. dobře znají. Příběh se zjevně opírá o důsledky pokusů vědců v Černobylu, o nichž jsme se něco dozvěděli už v roce 2007, potažmo v prvním díle s podtitulem Shadow of Chernobyl. Povědomý až důvěrně známý dojem dělá také řada lokací, nepřátel, předmětů v inventáři nebo zbraní. Naopak interakce s postavami a způsoby jejich využití ve vyprávění očividně udělaly od dob Shadow of Chernobyl či později vydaných titulů Clear Sky a Call of Pripyat velký krok kupředu.

Samozřejmostí je pak návrat některých tradičních mechanik, například sběru artefaktů či házení šroubů při kontaktu s anomáliemi. Nejvíc nás ale určitě zaujala celková atmosféra. Ačkoliv ukázky anglického dabingu či uživatelského rozhraní nemusí nutně vyvolávat nadšení, po grafické stránce nelze tomu, co můžeme nově vidět, prakticky co vytknout.

Zkrátka a dobře to vypadá, že tvůrci z GSC Game World dokázali dobře využít nový engine Unreal 5. Záběry totiž oplývají překrásnou grafikou a mnohdy vyvolávají pocit, že se vývojářům podařilo v moderním podání zachytit jedinečnou atmosféru, kterou nabízel svérázný engine X-Ray, jenž poháněl předchozí tituly ze série S.T.A.L.K.E.R. A aby toho nebylo málo, trailer potvrzuje, že S.T.A.L.K.E.R. 2 vyjde někdy v průběhu roku 2023. Konkrétní datum vydání ale stále není k dispozici.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a na všech platformách nabídne oficiální české titulky.