Ze čtvrtka na pátek byla spuštěna nová webová verze PlayStation Store, kterou Sony před pár dny avizovala. Japonská společnost připravila svěžejší a dle mého přehlednější verzi digitálního obchodu, který je zaměřen na hry pro PlayStation 4 a PlayStation 5. Stejné osvěžení čeká i mobilní verzi, která také nebude zobrazovat hry pro PS3, PS Vita a PSP. Majitelé těchto platforem musejí nakupovat hry přímo ze svého zařízení.

Zpět ale k tomu nejdůležitějšímu. Už v nadpisu jsem to naťukl. Delší dobu čteme o navýšení cen za hry pro novou generaci konzolí. Bohužel je to tady. S novým PlayStation Store byla nabídka aktualizována o hry pro PS5 (mají samostatnou stránku) a z jejich cen nebudete mít radost. Musíme se připravit na to, že za hry zaplatíme o pár stovek více.

Do této doby bylo standardem platit za hry pro PS4 kolem 1799 Kč, což je cena i Cyberpunku 2077 v předobjednávce na PS Store. Ovšem očekává PS5 exkluzivita Demon's Souls ve standardní verzi stojí 2 119 Kč, zatímco digitální Deluxe Edition potom 2 649 Kč. Cenovku 2 119 Kč najdeme také u Destruction AllStars a Godfallu.

Abychom byli fér, tak poslední velká PS4 exkluzivita s názvem Ghost of Tsushima se prodává na PS Store za 1 849 Kč.

Assassin's Creed Valhalla od Ubisoftu je v předobjednávce za 1 949 Kč (stejně i Far Cry 6) a Spider-Man Miles Morales ve verzi pro PS4 i PS5 za 1 599 Kč. Dětské dobrodružství Sackboy: A Big Adventure s českými titulky stojí 1 849 Kč pro PS5 i PS4.

Hráči ze Slovenska se musejí připravit na to, že Demon's Souls, Godfall a Destruction AllStars u nich stojí 79,99 eur, zatímco 59,99 eur Spider-Man Miles Morales a 69,99 eur Sackboy: A Big Adventure.

Přečtěte si také: Peter Parker, nebo Miles Morales? V Insomniac Games mají jasno o novém Spider-Manovi

Co se cen v kamenných obchodech týče, tam by mohla být o nějakou tu stovku levnější. V současné době většina českých obchodů u Demon's Souls, Destruction AllStars a Godfallu uvádí 1 999 Kč. Současně ale upozorňují, že se cena může ještě změnit.

Lokalizace PlayStation Store bohužel ještě neproběhla. Tuzemská pobočka Sony ji slibuje už několik let, možná se na ni dostane s vydáním PlayStationu 5. Konzole bude mít české menu a v systému integrovaný PS Store (nebude již samostatnou aplikací jako na PS4). U některých her se ale začíná objevovat v popisku, zda mají lokalizaci. Není to sice u first-party her od Sony, ale je možné najít informace o češtině například u definitivní edice Mafie (děkuji za upozornění www-tomas-com).