Podle nedávné zprávy společnost Sony vyžaduje, aby vydavatelé a vývojáři odstranili některé násilné scény ze svých her. Cenzura se má týkat zejména roztrhání a zmrzačení postav.

Míra násilí ve videohrách je kontroverzním aspektem. Často se diskutuje o nutnosti zmírnit násilí ve hrách, aby byly přístupné širšímu publiku. Navzdory tomuto tématu řada vývojářů i nadále vyobrazuje brutální násilí ve svých titulech.

Japonský magazín GameSpark tvrdí, že Sony žádá po vývojářům cenzuru. S informací přišel prezident a generální ředitel japonského studia Cyberconnect2. Dle slov Hiroshi Matsuyama přinutil majitel PlayStationu vývojáře k provedení změn v sérii Naruto Ultimate. Jedna postava jménem Minato Namikaze postrádala ruku v původním příběhu hry. Ve finální verzi však ruku měla, aby titul splnil požadavky/zásady Sony.

Matsuyama připisuje cenzuru Sony k lidskému aspektu postavy. Minato technicky není člověk, došlo k jeho vzkříšení, ale má lidské aspekty, což měl být problém. V jiných hrách Sony podobné násilí nevadí. Například Dragon Ball Z od stejného studia obsahuje scénu, kde Nappa přijde o paži. V tomto případě mohla hrát rozhodující roli „fantasy“ a méně realistická povaha série, zatímco Naruto má realističtější tón.

Postoj Sony může mnohé překvapit, zejména vzhledem k několika brutálním a krvavým okamžikům v The Last of Us Part II. A co teprve takový Mortal Kombat 11... Uvidíme, jak se Sony k tomuto problému bude nadále stavět. Co myslíte?

Přečtěte si také: První trailer na film Mortal Kombat je brutální a ukazuje známé postavy