Hackerský útok na Insomniac Games zahrnuje nejen informace o plánech toho známého amerického studia stojícího za Spider-Manem a v budoucnu Wolverinem nebo X-Meny, ale také interní korespondenci a materiály týkající se PlayStationu. Mezi nimi je pohled Sony na akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft.

Z dokumentů je jasné, že se Sony konkurence obává. Podle japonské korporace jsou Američané v pozici, kdy mohou přeskočit jejich současné pilíře. Sony si všímá, že Xbox má nyní více studií a je vyzbrojen silnými live service hrami. Také poukazuje na rozsah v oblasti mobilních zařízení, přípravu obchodu pro mobilní aplikace/hry, který bude konkurovat Google Play a App Store, a prodejní platformu pro PC (Battle.net).

V Sony mají dále obavu ze ztráty Call of Duty, zmíněn je rok 2027, kdy už tahle série nemusí vyjít na PlayStation (to je stará informace, dohoda byla podepsána na 10 let). Tento scénář je považován za velkou hrozbu a riziko pro PS Plus, které přináší roční příjmy ve výši 1,5 miliardy dolarů. Tady je opět zmíněno CoD, protože kvůli hraní multiplayeru těchto titulů si spousta hráčů kupuje předplatné.

V Sony dále považují za hrozbu den, kdy Microsoft začne nabízet hry Activisionu Blizzard v Game Passu. Navzdory tomu nehodlá Sony postupovat stejně a bude se držet prémiového obchodního modelu, kdy bude prodávat hry za plnou cenu nejprve na PlayStation a potom na PC.

V dokumentech zároveň zaznívá, že „pilíře Sony“ v rámci multiplatformní vize, live-service her a mobilnímu trhu jsou za konkurencí. Otázkou je, co bude Sony dělat v následujících letech. Společnost vkládala velké naděje do live service a chtěla nejen podle svých známých značek vytvořit multiplayerové zážitky. Ve vývoji jich bylo rovnou 12, ovšem spousta z nich je přezkoumávaná a do konce března 2026 má vyjít pouze polovina z nich. Navíc The Last of Us Online bylo zrušeno.

Sony za plán vytvářet live service tituly utratila velké peníze. Koupila vývojáře Destiny z Bungie, Haven Studios vedené Jayde Raymond nebo Firewalk Studios. Příjmy Destiny jsou teď horší, ve studiu chystají PvP extrakční sci-fi střílečku Marathon, Haven představili kompetitivní loupežnou akci Fairgame$ a Firewalk zase Concord, další sci-fi multiplayerovku, kde hráči budou bojovat proti sobě. Potom by tady měl být ještě multiplayer ze světa Horizon a kooperativní akce od londýnského studia PlayStationu, autorů Blood & Truth.