Dočasný šéf PlayStationu není spokojen s fungováním svých studií. Požaduje po interních vývojových týmech, aby lépe využívaly peníze a dodržovaly harmonogram vývoje. Námitky směřují také k Bungie, které Sony koupila v roce 2022 jako svou samostatnou dceřinou společnost. To se ale může v budoucnu změnit.

Vše záleží na finančních výsledcích. Pokud jich Bungie nedosáhne, může Sony rozpustit stávající představenstvo a převzít nad tvůrci Destiny plnou kontrolu. Loni byly příjmy Bungie o 45 % nižší, než se předpokládalo. Důsledkem toho bylo propuštěno 100 z 1200 zaměstnanců studia. Navíc došlo k odkladu rozšíření The Final Shape pro Destiny 2 a střílečka Marathon má dorazit až v roce 2025.

„Navštívil jsem studio Bungie a setkal se s vedením. Viděl jsem, že zaměstnanci jsou vysoce motivovaní, projevují velkou kreativitu a mají působivé znalosti live service her. Zároveň jsem však cítil, že z obchodního hlediska je zde prostor pro zlepšení v souvislosti s oblastmi, jako je využívání obchodních nákladů a větší zodpovědnost za harmonogram vývoje. Doufám, že budeme moci pokračovat v dialogu a přijít s dobrým řešením,“ uvedl Hiroki Totoki na otázku o Bungie během Q&A v rámci finančních výsledků japonské firmy.

Vypadá to na větší změny u Sony. Hiroki Totoki hledá úspornější vývojové postupy a současně chce zvýšit zisk vydávání více her PlayStationu na PC, i za cenu toho, že to bude současně s PS5 verzí. Více o problému PlayStation se dočtete tady.