Po odchodu Jima Ryana se otěží nad PlayStationem dočasně ujal Hiroki Totoki, který je také prezidentem, provozním a finančním ředitelem Sony Group Corporation. Jak se ukazuje, japonská společnost hodlá nadále pokračovat ve strategii vydávat příběhové hry pro jednoho hráče a multiplayerové/kooperativní tituly (takzvané live service).

Totoki má za cíl zlepšit zisky. Jednou z možností podle něj je vydávat větší počet first-party her na počítače, a to současně s verzí pro PlayStation 5. Tedy jako to teď Sony udělala v případě střílečky Helldivers 2. Už dříve tuto myšlenku vyjádřil Ryan v případě online projektů. Je otázkou, zda by v budoucnu takto mohla vyjít i nějaká velká singleplayerová hra.

„V minulosti jsme chtěli, aby se konzole staly populárními, a hlavním účelem first-party her bylo zpopularizovat konzoli,“ řekl Totoki během prezentace finančních výsledků.

„To je pravda, ale je v tom synergie. Pokud tedy máte silný first-party obsah, a to nejen na naší konzoli, ale i na dalších platformách, jako je PC, pak může first-party růst na více platformách, a to může pomoci zlepšit zisky. Takže to je další věc, na které chceme pracovat.“

Podle dočasného šéfa PlayStationu existují příležitosti ke zlepšení marží. Proto hodlá postupovat agresivně a zlepšit zisk PlayStationu. Jak, to už neprozradil. Možná to ale bude souviset s interními týmy. Totoki navštívil studia PlayStationu, aby se podíval, jak se jim daří. Z návštěvy si odnesl, že ve studiích tvrdě pracují, aby splnili své povinnosti a snažili se optimalizovat obchodní stránku. A právě v otázce využívání peněz a harmonogramu vývoje vidí Totoki prostor pro zlepšení.

Dnes jsme se od něj také dozvěděli, že až do dubna/apríla příštího roku nevydá Sony žádné pokračování své velké série. To ale nevylučuje vydání menších titulů, případně úplně nových značek a live service her.