Oznámení dlouho spekulovaných nových verzí Red Dead Redemption mnohé hráče zklamalo. Očekávali remaster nebo remake, ale místo toho vyjdou pouze porty pro Nintendo Switch a PlayStation 4 (na PS5 ve zpětné kompatibilitě), které vedle třináct let staré hry zahrnou i singleplayerové rozšíření Undead Nightmare se zombíky.

Největším problémem je cena. V Take-Two se rozhodli prodávat hru za 50 dolarů/eur (u nás 1250 Kč). Hráči poukazují na to, že oznamovací trailer nenabídl nějaké speciální rozdíly oproti třináct let staré Xbox 360 verzi – pěkné srovnání zde. Tady nezapomínejme, že tu lze díky zpětné kompatibilitě hrát na Xboxu One a Xboxu Series X/S, a to dokonce v rozlišení 4K díky technologii Microsoftu.

Generální ředitel Take-Two Interactive, Strauss Zelnick, je přesvědčen, že stanovili komerčně správnou cenu za skvělý balíček, jenž má skvělou hodnotu pro zákazníky.

Investoři se při prezentaci finančních výsledků ptali také na chybějící PC verzi. Zelnick na otázky ohledně budoucí verze pro počítače nechtěl odpovědět a pouze řekl, že oznámení nechá na příslušných týmech, tedy na vývojářích.

Při debatě s investory došlo ještě na zpětnou kompatibilitu. Zelnick ji označil za výhodu pro spotřebitele, ale není si jistý, že je nutností. Naopak by byl překvapen, kdyby nebyla kompatibilita u generačního upgradu (jako je PS5 Pro).

Plánují v Take-Two další porty? Dle Zelnicka záleží vždy na vizi, kterou mají tvůrci pro daný titul. Rozhodují se tak případ od případu a posuzují samozřejmě různá kritéria a dle nich určují, zda investují do portu, remasteru nebo remaku.

Red Dead Redemption na PS4 a Switch vyjde 17. 8. letošního roku a od 13. 10. také v krabicové verzi.