Oznámení plnohodnotného pokračování thrilleru Alan Wake z roku 2010 bylo rozhodně jedno z nejpříjemnějších překvapení The Game Awards, přestože se o projektu v minulosti nezřídka spekulovalo. Jelikož Alan Wake 2 vyjde až v roce 2023, tedy neskutečných 13 let po vydání původní hry, vývojáři z Remedy prozatím nejsou příliš sdílní. Kreativní ředitel Sam Lake si ale přesto našel trochu času na rozhovor pro server IGN, díky čemuž máme k dispozici několik nových střípků informací.

Lake kupříkladu prozradil, že Alan Wake 2, na jehož vzniku po takové době měl prý podíl zájem fanoušků i vydavatelů v kombinaci s trochou štěstí, neobsahuje příliš prvků, na nichž vývojáři pracovali po vydání původní hry. Není koneckonců žádným tajemstvím, že v Remedy se pustili do vývoje pokračování nedlouho poté, co originální Alan Wake dorazil na trh. Stačí se podívat na záběry z prototypu, které před několika lety zveřejnil server Polygon.

Tehdy jsme se také dozvěděli, že část obsahu tohoto prototypu nakonec skončila ve spin-offu Alan Wake's American Nightmare, přičemž v Remedy byli kvůli nezájmu vydavatelů přinuceni opustit plány na plnohodnotný sequel a začít pracovat na Quantum Break pro Microsoft. Sam Lake nyní potvrdil, že přestože je Alan Wake's American Nightmare skromnější projekt, některé původní nápady na pokračování skončily právě v něm, a tak jich současný Alan Wake 2 příliš neobsahuje. Na některé základní ideje nakonec došlo, ale jiné se s odstupem času mohly vyvinout v něco jiného.

Už od oznámení hry na The Game Awards navíc víme nejen to, že se vrací původní hlas a tvář hlavního hrdiny, tedy Matthew Porretta a Ilkka Villi, ale také to, že nás nečeká tak úplně psychologický akční thriller, jakým byla původní hra. Tentokrát půjde spíše o survival horor. Pro vývojáře změna žánru znamená především možnost využít řadu čerstvých nápadů a lépe provázat příběh s hratelností. Příběh má být nadále klíčovou součástí projektu a je to právě žánr survival hororu, nikoliv hororové, ale v principu stále akční hry, jenž má tvůrcům umožnit propojit obě základní herní složky lépe než kdykoliv předtím.

Kromě žánru se mění také věkový rating. Původní Alan Wake je dle ratingů určen pro hráče ve věku 15 až 16 let, pokračování má však na sobě písmeno M, což znamená zaměření na dospělé publikum. Sam Lake sice nepotvrdil, že bude díky tomu hra nutně krvavější, ale prohlásil, že psychologický aspekt je stále důležitou součástí hry a že nový rating nabízí vývojářům více kreativní svobody. Rozhodně neusilují o vytvoření obsahu, který nás bude šokovat jen proto, aby šokoval, spíše o co nejvěrnější a nejupřímnější zpracování daného příběhu, zasazení a událostí.

Zajímavé však je, že Sam Lake prozatím odmítá prozradit, zda Alan Wake 2 stále využívá pohled z třetí osoby. V žánru survival hororu přece jen často najdeme pohled z první osoby, problém ale je, že v Remedy se chtějí o náplni a designu hry více rozpovídat až v létě příštího roku. Alespoň však máme potvrzeno, že ji pohání proprietární engine Northlight, který v Remedy využili už při vývoji Quantum Break nebo Control. Něco takového by nás však nemělo příliš překvapovat, jelikož studio Remedy se opakovaně nechalo slyšet, že Northlight je klíčovou technologií, kterou nehodlá opustit.

Už nějakou dobu sice víme, že připravovaný kooperativní projekt s pracovním označením Vanguard, na němž v Remedy také pracují, má využívat Unreal Engine, Alana Wakea 2 navíc vydává Epic Games v rámci značky Epic Games Publishing, ale nic z toho zjevně na volbu enginu v tomto případě nemělo vliv. Vývojáři zkrátka znají Northlight jako své boty, protože jde o jejich vlastní technologii, a navíc jim umožňuje dosáhnout té správné atmosféry a stylizace.

Co víc, Nortlight se má postarat o to, že bude Alan Wake 2 vizuálně nejpůsobivější hrou, jakou v Remedy kdy vytvořili. Dle dostupných informací pak Northlight využije i kooperativní spin-off a zatím nespecifikovaný větší projekt ze světa Control, který je mimochodem zasazený do stejného univerza jako originální Alan Wake, nedávno vydaný Alan Wake Remastered a Alan Wake 2.

Alan Wake 2 vyjde v roce 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5.