Po tolika letech čekání a několika posunech data vydání je tomu stále těžké uvěřit, ale S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl se má na trhu objevit už za několik měsíců. Lze tedy očekávat, že hru uvidíme i během nadcházející šňůry herních prezentací a akcí, která má nahradit výstavu E3. V úvahu připadá zítřejší zahájení Summer Game Festu nebo nedělní Xbox Games Showcase, ale pokud se vážně nemůžete dočkat dalšího pohledu do Zóny, máme tu pro vás malou, ale zajímavou ochutnávku.

Vývojáři z ukrajinského studia GSC Game World na sociálních sítích zveřejnili první pořádný pohled na kočkovitého mutanta známého pod názvem Bayun. Na Discordu video doprovodil jen kočičí emotikon, na Twitteru ale tvůrci uvedli, že ve hře S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl si nemůžete hrát s kočkou. Čímž samozřejmě odkazují na různé twitterové účty udržující přehled o tom, jaké psy a další domácí mazlíčky si můžeme pohladit v nově oznámených nebo čerstvě vydaných titulech.

Vypadá to, že v tomto případě si spíš kočka bude hrát s námi. Bayun připomíná zmutovaného, pohublého rysa a očividně půjde o pěkně mrštnou potvoru, která mi chováním a stylem útoku připomíná jakéhosi křížence upíra a snorka. Zmutovaná kočkovitá šelma se přitom měla objevit už v prvním díle série, tedy ve hře S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl z roku 2007, nakonec byla ale vyškrtnuta. V Shadow of Chernobyl a v o rok mladším prequelu s podtitulem Clear Sky se oficiálně objevila jen jako vycpanina, ačkoliv díky nálezům v herních souborech se tohoto mutanta podařilo oživit modderům, kteří ho začlenili do různých uživatelských modifikací.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde s českými titulky 5. září/septembra 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S a už ode dne vydání bude k dispozici v nabídce Game Passu. Verze pro PlayStation 5 může vyjít později, dosud ale nebyla oznámena.