Převládají obavy ohledně dalšího odkladu hry S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Pramení z dojmů hráčů a novinářů ze srpnového Gamescomu v Kolíně nad Rýnem. Mnoho z nich se shodlo, že očekávaná postapokalyptická akce potřebuje více času.

Nedávno se Stalker 2 ukázal v čínském Čcheng-tu ve verzi, která je po obsahové stránce stejná se srpnovým demem. Vývojáři provedli několik oprav a úprav v kvalitě. Zdá se ale, že další odklad není vyloučen.

V rozhovoru s místním magazínem GamerSky byly potvrzeny dva grafické režimy u Xbox Series X verze: Performance a Quality. Cílem vývojářů je dosáhnout snímkové frekvence 60 FPS v režimu Performance. V současné době ale nechtějí zabíhat do detailů ohledně rozlišení, protože hru stále optimalizují. Jedno je ale jisté, tyto možnosti na méně výkonném Xboxu Series S nebudou.

Systémové požadavky na PC mají být poměrně flexibilní. Zaměřují se na to, aby stačila grafická karta GeForce GTX 1060. Pochopitelně to znamená ústupky v grafické kvalitě. Na přesnější podobu si ale musíme počkat. Oficiální hardwarové požadavky budou oznámeny blíže k vydání, hra se stále nachází ve fázi beta. I když na Steamu už jsou nějakou dobu uvedeny (viz níže).

„Závěrečné leštění hry ještě chvíli potrvá. Chceme hru uvést na trh na nejvyšší úrovni co nejdříve, ale vzhledem k objemu a složitosti otevřeného světa existují tisíce detailů, které se mohou pokazit. Času není pro herní vývojáře nikdy dost a těžko říct, jak blízko jsme k tomu, abychom hru skutečně dokončili,“ uvedli.

Jinými slovy není zatím jisté, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde v prvním čtvrtletí roku 2024 na PC a Xbox Series X/S. Dříve bylo potvrzeno uvedení v Game Pass pro počítače a konzole. Verze pro PlayStation 5 bude později. Co je ještě jisté, tak jsou české titulky.

Při hraní vylepšeného PC dema novináře zaujala umělá inteligence psů. Když se jednoho pokusil zasáhnout, utekl. Když se zaměřil na ostatní psy a zamířil na ně, tak se první pes vrátil, využil příležitosti a vrhl se na něj a pokousal ho. Od vývojářů se potom dozvěděl, že každá příšera má svůj jedinečný vzorec chování. Například jeden divoký pes z ničeho nic nezaútočí, zatímco smečka divokých psů se vás bude snažit obklíčit. Když budete napadeni, můžete krvácet. Abyste snížili zranění, je nutné ránu obvázat.

Také byl potvrzen obrovský nelineární příběh. Směr děje určí chování hráče. Z toho důvodu nebude možné prožít celý příběh v jednom průchodu, který bude zhruba 40 hodin. Pro hlavní část budou čtyři konce. Do nich promluví i rozhodnutí z některých vedlejších úkolů.

Minimální požadavky:

  • OS: Windows 10
  • Procesor: AMD Ryzen 5 1600X / Intel Core i5-7600K
  • Paměť: 8 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 580 8GB / NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
  • Pevný disk: 150 GB volného místa (doporučuje se SSD)

Doporučené požadavky:

  • OS: Windows 10
  • Procesor: AMD Ryzen 7 3700X / Intel Core i7-9700K
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 5700 XT 8GB / NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER 8GB / NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 11GB
  • Pevný disk: 150 GB volného místa (doporučuje se SSD)