Vývojáři z ukrajinského studia GSC Game World, kteří připravují střílečku S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, nám zpestřili konec roku 2022 vydáním nového gameplay traileru, který nabídl zatím nejaktuálnější pohled na dlouho očekávaný návrat do Zóny. V návaznosti na to došlo také na oficiální screenshoty, které sice pocházejí z nejnovějšího traileru, ale i samy o sobě nabízejí lepší pohled na to, co nás v plnohodnotném pokračování kultovní série čeká.

Díky screenshotům tu máme v první řadě řádný pohled na uživatelské rozhraní, které zatím dělá dost minimalistický dojem. Na první pohled totiž obsahuje prakticky jen ukazatel zdraví, výdrže a munice a kompas, jenž obsahuje ikony důležitých míst v blízkosti hráče. Jedná se bezpochyby o nejvýraznější důkaz skutečnosti, že je S.T.A.L.K.E.R. 2 zasazen do otevřeného světa. A to nejen proto, že kompas připomíná třeba hry od Bethesdy Game Studios, mezi něž patří sága The Elder Scrolls nebo většina novějších dílů série Fallout. Také naznačuje, že vývojáři usilují o větší přehlednost a přístupnost hry, čemuž se s ohledem na fakt, že Heart of Chornobyl míří kromě PC také na konzole, nelze příliš divit.

Záhadou je však ikona měsíční fáze pod ukazatelem zdraví, kterou můžeme vidět na některých obrázcích. Samozřejmě se nabízí možnost, že znázorňuje denní dobu, problém ale je, že je součástí screenshotů pořízených ve dne. Možná jde spíše o znázornění faktu, že by hráčova postava potřebovala trochu spánku?

Uživatelské rozhraní, stejně jako letmý pohled do inventáře v traileru, každopádně prozrazuje, že se vrací dobře známé typy munice. Vizuální ztvárnění jejich krabiček by pak mělo být dost povědomé každému, kdo hrál jakýkoliv z předchozích dílů nebo modů série S.T.A.L.K.E.R. Pokud jste tedy strávili nějaký čas ve hrách S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky nebo S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat, případně v Anomaly, Lost Alpha či jiné populární modifikaci zasazené do Zóny, pravděpodobně dokážete i ve druhém díle na první pohled poznat, jak vypadá munice pro brokovnice nebo západní i východní útočné pušky a samopaly.

Díky screenshotům se pak můžeme důkladněji pokochat zpracováním některých zbraní, postav, s nimiž se setkáme v rámci příběhu a plnění úkolů, nebo pestrých lokací. Ty zahrnují ikonický radar Duga, vlakové depo, záhadami opředené laboratoře, opuštěný byt nebo vrak vrtulníku. V něm se zjevně zabydlela skupinka stalkerů, kterou posléze potkal neveselý osud. Zóna tudíž stále vypadá jako krásné, ale zároveň bezútěšné a sakra nebezpečné místo. A přesně takovou ji máme už od roku 2007 rádi.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde v průběhu roku 2023 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store, Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a na všech platformách nabídne oficiální české titulky. Na výběr bude také anglický a ukrajinský dabing.