S ohledem na to, že na právě probíhajícím Gamescomu je znát poměrně výrazná přítomnost postapokalyptické střílečky S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl od ukrajinského studia GSC Game World, se zdálo, že by dlouho očekávaný oficiální návrat do černobylské Zóny mohl letos klapnout. Vždyť druhý plnohodnotný díl série S.T.A.L.K.E.R. si mohou návštěvníci Gamescomu na rozdíl od jiných her, které jsou už doslova za rohem, zahrát u stánku vývojářů. Ale bohužel to vypadá, že máme opět smůlu.

Na oficiálním webu hry nyní najdeme Press Kit, jehož součástí je mimo jiné PDF s prostým názvem Fact Sheet. Tento soubor nabízí sympaticky zpracovaný přehled základních informací o novince od GSC Game World, přičemž ta nejdůležitější informace se nachází na poslední stránce. Ta uvádí, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde ve verzi pro PC a Xbox Series X|S během prvního čtvrtletí roku 2024.

Očividně tedy došlo k tichému, nenápadnému odkladu z prosince/decembra letošního roku na první čtvrtletí (Q1) 2024. Třeba na Steamu ale stále visí prosincový termín a sami tvůrci zatím odklad nezmínili na sociálních sítích ani v žádném dalším propagačním materiálu, takže stále existuje šance, že jde jen o chybu. Ale obáváme se, že to chyba není. Jestli už se tedy nemůžete dočkat, až vlezete do nějaké anomálie nebo až postřílíte hrstku nebezpečných mutantů nebo anarchistů, raději se připravte na o něco delší čekání. Věříme ale, že fanoušci série S.T.A.L.K.E.R. už jsou na čekání dávno zvyklí a dobře připravení.

Ostatní dříve oznámené údaje spojené s vydáním Stalkera 2 ale naštěstí platí. Fact Sheet tak stále uvádí, že Heart of Chornobyl bude už v den vydání k dispozici v nabídce Game Passu a že si PC hráči, kteří preferují digitální prodej, budou moci vybrat mezi Steamem a GOG.com (krabicové verze budou obsahovat Steam klíč).