Resident Evil Village sklidil nemalý úspěch a Capcom tak využil jedinečné příležitosti a po vzoru sedmého dílu oznámil rozšíření hlavní dějové linie s názvem Shadows of Rose. Jak se ale dozvídáme, má to být jedno z našich posledních setkání s rodinou Wintersových, která byla dosazena do hlavních rolí sedmého a osmého dílu.

Nedávná akce Tokyo Game Show nám kromě řady oznámení přinesla nové informace ke stávajícím či nadcházejícím titulům a mezi nimi nechyběla ani aktualizace k dodatečnému obsahu Resident Evil Village. Z rozhovoru uskutečněného serverem IGN Japan s ředitelem Kento Kinoshitou tak vyplynulo na povrch, že Capcom tvořil rozšíření Shadows of Rose s úmyslem uzavřít ságu rodiny Wintersových.

*následující informace mohou obsahovat spoilery vztahující se k Resident Evil Village

Rodina Wintersových zahrnuje hlavního hrdinu Resident Evil Biohazard a Village Ethana Winterse, jeho manželku Miu a dceru Rose. Zatímco v sedmém díle se Ethan vydával za záchranou své přítelkyně Mii, v osmém díle musel Ethan pro změnu zachránit svou dceru Rose. Rozšíření Shadow of Rose se odehrává 16 let po událostech osmého dílu a dává nám pro změnu kontrolu – jak už název napovídá – nad Rose, která začíná spolupracovat s Chrisem Redfieldem, velmi známou postavou ze série Resident Evil, který sehrál také důležitou roli v posledních dílech a stal se tak pojítkem mezi originální sérii a sérii rodiny Wintersových. Kromě příběhového zadostiučinění má být rozšíření také výzvou pro veškeré hráče původní hry, jelikož by laťku mělo posunout o obtížnost výše.

Na jednu stranu takové rozhodnutí dává smysl. Ethan, jak se zprvu zdálo, na konci osmého dílu zemřel a přenechal tak darem obdařenou dceru na starost ostatním příslušníkům. Na stranu druhou, jak víme, Ethan možná tak dočista mrtvý není, alespoň to odhalil epilog Resident Evil Village. Dá se tak předpokládat, že kromě Rose a jejich nadpřirozených schopností se rozšíření zaměří i na záhadné zmizení Ethana.

Právě proto fanoušky zaskočila informace, že rozšíření, které zabere přibližně čtyři hodiny herního času, má být prakticky rozloučením s oblíbenou rodinou protagonistů. Je otázkou, co takové rozhodnutí zapříčinilo. Někteří hráči považovali postavu Ethana za poněkud bezcharakterní, speciálně v kontrastu Leona či Claire z Resident Evil 2. Já osobně jsem si ale Ethana velmi oblíbila a jeho osobní příběh bylo to, co mě u Resident Evil Village udrželo.

Tak jako tak, znamená to, že potenciální devátý díl nebude dílem do trilogie, ale samostatnou iterací v sérii s novými postavami, nebo postavami z předešlých dílů. K tomu se ale ředitel odmítl vyjádřit.

Naopak nezahálel s vyjádřením k plánovanému third-person módu, který bude součástí nového dodatečného balíčku. „V porovnání s předchozími hrami série nabízí Resident Evil Village větší množství hráčských akcí. Můžete se bránit, můžete se pohybovat v podřepu a je zde spousta objektů ke zkoumání. Provedli jsme důkladné úpravy, abychom zajistili, že tyto animace budou vypadat skutečně propojeně a hra se bude dát odehrát v dobrém tempu,“ sdělil serveru IGN Japan Kinoshita. Údajně se na third-person mód vynaložilo prakticky stejné úsilí jako na tvorbu celé nové hry, a i naprosto stejná hra tak může působit velmi odlišně.

Resident Evil Village: Shadows of Rose vychází 28. 10. 2022 a kromě rozšíření a third-person módu přináší Winter’s Expansion také možnost hrát za Lady Dimitrescu v režimu Mercenaries.