Včera jsme vás informovali o prohlášení Aarona Greenberga. Marketingový manažer herní divize Microsoftu prohlásil, že 60 snímků za sekundu bude u Xboxu Series X standard. Očekává se tak, že většina her na nové generaci Xboxu poběží v 60fps a v rozlišení 4K, ovšem architektura Xboxu Series X umožní až 120fps, když vývojáři budou chtít a udělají ústupky v grafice - v takovém případě by měl hráč dostat na výběr mezi výkonem (více snímků) nebo vyšší kvalitou obrazu.

Jak se ale zdá, tak minimálně ze začátku se revoluce nekoná. Assassin's Creed Valhalla na Xboxu Series X bude podporovat minimálně 30 snímků a poběží v rozlišení 4K. Takové vyjádření od Ubisoftu získal portugalský Eurogamer s tím, že majitelé nového Xboxu si užijí rychlejší časy načítání, což jim umožní se ponořit do historie a světa bez zbytečného rušení.

„V současné době můžeme zaručit, že Assassin's Creed Valhalla poběží alespoň v 30fps,“ uvedl zástupce Ubisoftu. 60 snímků to tedy nebude, ale může to být více než 30.

Vývojáři vnadí na vylepšenou grafiku v rozlišení 4K, ale o podrobnostech nechtějí zatím mluvit. Jejich slova naznačují, že na 60fps v případě vikingského dobrodružství můžeme zapomenout.

Proč? Dle mého je to z důvodu, že Assassin's Creed Valhalla je primárně tvořen na současnou generaci konzolí a PC. Vydavatel nechce na začátku nové generace konzolí investovat „zbytečně“ peníze, které by se mu nevrátily. Je nutné si uvědomit, že bude nějaký čas trvat, než se rozroste základna majitelů Xboxu Series X, respektive PlayStationu 5. Lze očekávat, že se více vývojářů bude ještě nějaký čas starat o verze pro Xbox One a PS4, na úkor Xboxu Series X a PS5.

Na druhou stranu vyjádření Ubisoftu může také signalizovat, že zatím si nejsou vývojáři jisti a nechtějí slibovat 60fps a zároveň tuhle možnost natvrdo zamítnout, tak raději říkají, že to bude alespoň/minimálně 30fps.

Výkon nové generace konzolí by ale měl vyniknout v jiných titulech, těch primárně tvořených pro next-gen, nejlépe ve first-party exkluzivitách od studií, které patří Microsoftu a Sony. Tady je ale nutné podotknout, že americká společnost hodlá hry od Xbox Game Studios minimálně rok po vydání Xboxu Series X ještě vydávat i na Xbox One. Tak snad nebude starší generace tvůrce moc omezovat.

Xbox Series X vyjde koncem letošního roku, na podobnou dobu je slibován také Assassin's Creed Valhalla.