Přední představitelé herní divize Microsoftu si za čtvrteční Inside Xbox sypou popel na hlavunáš souhrn. Marketingový manažer Aaron Greenberg přiznal chybu, kdy v hráčích vzbudili falešná očekávání. Kdyby drželi jazyk za zuby, neslibovali prezentaci nových her od malých i velkých studií pro Xbox Series X a jen oznámili obvyklý Inside Xbox, tak by reakce byly zcela odlišné. Hráči ale místo klasického dílu Inside Xbox čekali mnohem, mnohem víc. Místo toho bylo představeno 13 her, leč žádný projekt nebyl přímo šokující. Microsoft se tedy, zdá se, poučil a příště si dá pozor na to, na co bude lákat, především jakým způsobem.

Pojďme otočit list. Greenberg totiž potvrdil, že standardem pro všechny hry na Xboxu Series X bude 60 snímků za sekundu. Architektura nové generace Xboxu umožňuje až 120fps a je pouze na vývojářích, zda tuto možnost hráčům nabídnou - možnost rozhodnout se pro vyšší výkon nebo vyšší kvalitu obrazu, Víme, že tak učiní Codemasters u DiRT 5. To je fantastická zpráva. Uvidíme, jaké další hry budou nastavení výkonu nabízet.

Další zajímavostí je technologie pro zmenšení velikosti her na disku. V dnešní době mají AAA hry běžně 100 GB. Dobrým příkladem je Call of Duty: Modern Warfare, které po nejnovějším patchi přesahuje 185 GB. Microsoft se na tento problém zaměřil a má připravenou hardwarovou dekompresi, která se postará o to, aby hry na SSD disku zabíraly co nejméně místa. Jde zejména o kompresi textur, které v případě rozlišení 4K jsou dost objemné.

To ale není jediná věc. S touhle funkcí se pojí ještě jedna. Pokud to vývojáři u svých her dovolí, tak hráči budou moci na SSD disk nainstalovat pouze konkrétní data hry, které zrovna potřebují. Tím se minimalizuje množství dat, která je nutné nainstalovat nebo stáhnout na SSD. V tomhle ohledu se mluví o jazykové verzi hry. Když budete mít na Xboxu Series X zvolenou angličtinu, tak nepotřebujete mít nainstalované na disku francouzské nebo španělské zvukové stopy.

Pravděpodobně bychom měli mít možnost si nainstalovat pouze singleplayer nebo multiplayer.

Pro všechny případy obsahuje Xbox Series X na zadní části port pro rozšíření úložiště. Do něj můžete vložit 1TB kartu, aniž byste přišli o rychlost a efektivitu interního SSD. Nadále můžete k novému Xboxu připojit externí úložiště pro data, která se netýkají aplikací a her.

Na závěr jedna zajímavost. Microsoft se pochlubil, že více než 140 studií pracuje na hrách pro Xbox Series X. V přípravě tak mají být stovky nejrůznějších titulů. Mezi potvrzenými jsou 2K Games, Activision, Bethesda, Blizzard, Bohemia Interactive, Capcom, CD Projekt RED, Codemasters, Crytek, Deep Silver, Dontnod Entertainment, EA, Epic Games, Focus Home Interactive, FromSoftware, IO Interactive, Remedy, Saber Interactive, Techland nebo Ubisoft.