Očekávaný survival horor Alan Wake 2 od finského studia Remedy vyjde už na konci příštího týdne. Nezapomínejme ale na to, že první Alan Wake vyšel už v roce 2010, přičemž 13 let je dlouhá doba. Během takové doby mohli i ti, kteří kultovní akční thriller hráli, leccos zapomenout, nemluvě o velkém množství hráčů, kteří se s ním nikdy nesetkali. Proto tu máme hned dvě možnosti, jak si události původního příběhu spisovatele Alana Wakea ve stručnosti připomenout.

První možností je nové video od Remedy, které v necelých 3 minutách připomene ty nejdůležitější okamžiky herního příběhu, který nabízí nejen originál z roku 2010, ale i dva roky starý Alan Wake Remastered. Upozorňujeme však, že video se i s ohledem na nevelký rozsah zaměřuje jen na ty opravdu nejzásadnější momenty. Máme tedy takový pocit, že ti, kterým jméno Alan Wake dosud vůbec nic neříkalo, z něj kdovíjak moudří nebudou. Jde tedy spíše o trochu jinak pojatý trailer lákající na blížící se druhý díl.

Druhá možnost připomenout si události prvního Alana Wakea už je trochu zajímavější. Jenom si kvůli ní musíte stáhnout Fortnite od Epic Games. Ne, neděláme si srandu. Od včerejška si můžete ve Fortnite zahrát singleplayerový zážitek s názvem Alan Wake: Flashback, jehož zdolání vám v závislosti na tom, jak důkladně budete zkoumat prostředí, může trvat pár až několik desítek minut.

Alan Wake: Flashback je svým způsobem walking simulátor. V roli své postavy postupně procházíte různé ikonické lokace, mezi něž patří byt v New Yorku, hlavní třída městečka Bright Falls nebo chata na jezeře Cauldron, a na několika místech se můžete podívat na útržky vzpomínek z příběhu her Alan Wake a Alan Wake Remastered. Tu a tam je ale třeba použít nepostradatelnou baterku, abyste si posvítili na nepřátelskou Temnotu a na slova, která se mění na objekty důležité pro postup dál.

Napříč celou rekapitulací navíc můžete najít 6 ikonických termosek a 8 stránek rukopisu. To aby si každý mohl připomenout i některé z pro někoho nechvalně proslulých sběratelských předmětů, jejichž hledáním se při hraní Alanova prvního příběhu můžete zabývat. Vše pak pochopitelně pohání engine Unreal 5, jelikož projekt Alan Wake: Flashback vznikl v Unreal Editoru pro Fortnite a jedná se o výsledek spolupráce Epic Games, Remedy Entertainment a týmů Spiral House a Zen Creative.

Jestli chcete ve Fortnite navštívit Bright Falls, hledejte položku Alan Wake: Flashback na záložce Discover v hlavním menu hry. Případně můžete použít vyhledávání a kód 3426-5561-3374. A pokud se ptáte, co vůbec Alan Wake dělá zrovna ve Fortnite, důvod je prostý. Jako vydavatel je pod tituly Alan Wake Remastered i Alan Wake 2 podepsána divize Epic Games Publishing. To je také důvod, proč PC verze těchto her možná nikdy neuvidíme na Steamu. Je ale třeba upozornit, že tentokrát je Epic opravdu plnohodnotným vydavatelem na všech platformách, bez kterého by druhý Alan Wake ani remaster prvního dílu nejspíš neměl šanci vzniknout, takže nejde o klasický případ koupené dočasné exkluzivity PC verze pro Epic Games Store.

Ať se nám to líbí, nebo ne, nebýt Epicu, fanoušci tvorby studia Remedy by se teď pravděpodobně neměli na co těšit. Také to znamená, že i když si Alana Wakea 2 koupíte na konzoli, stejně část vašich peněz poputuje na účet Epic Games. Jestliže vám ale tvorba Epicu není cizí, teď si můžete čekání na příští pátek trochu zkrátit zásluhou Fortnite. Tedy pokud už v inventáři nemáte Alanův skin, který získá zdarma každý, kdo si novinku od Remedy předobjedná nebo během celého následujícího roku zakoupí přes Epic Games Store.

Příznivcům celého battle royale žánru, do něhož spadá i Fortnite, doporučujeme sledovat ještě PUBG Mobile. Soudě dle nedávného lákadla zveřejněného na Twitteru brzy dorazí obsah spojený s Alanem Wakem i do mobilní verze slavného PUBG od Kraftonu, Level Infinite a Lightspeed Studios. Zkrátka a dobře, i když pomineme výsledky zjevně dobrého vztahu Remedy a Epicu, Alana Wakea bude v dohledné době všude plno.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.