Absolutní bezohlednost akcionářů a části vedení Microsoftu vůči desítkám zaměstnanců studií, která softwarový gigant spolkl teprve před několika lety v rámci akvizice vydavatele Bethesda Softworks a mateřské společnosti ZeniMax Media, šokovala značnou část herního průmyslu. Uzavření japonského studia Tango Gameworks (série The Evil Within, Hi-Fi RUSH, Ghostwire: Tokyo), na mobily zaměřeného týmu Alpha Dog Games (Mighty DOOM) a austinské pobočky studia Arkane (Prey, Redfall) přišlo jako blesk z čistého nebe a pro nejnovější projekty těchto tvůrčích celků nevěstilo nic dobrého. Malou útěchou nám však může být skutečnost, že vývojáři očividně dostali čas alespoň na dokončení některých aktuálně plánovaných věcí.

Servery mobilního Mighty DOOMu tak budou vypnuty „až“ 7. srpna/augusta 2024, i když s mikrotransakcemi je už teď konec, a vynikající Hi-Fi RUSH nedávno rozšířila poslední aktualizace, která řeší hrstku zbývajících chyb a problémů. V souvislosti s upírskou střílečkou Redfall, která se ve studiu Arkane Austin začala rodit jako multiplatformní titul určený pro PC, Xbox Series X|S a PlayStation 5 ještě předtím, než Microsoft koupil Bethesdu a ze samotné hry dodatečně udělal exkluzivitu pro svůj ekosystém, jsme ale dosud slyšeli jen o plánované kompenzaci pro majitele Bite Back edice. Ti totiž nakonec nedostanou dva dříve připravované hratelné hrdiny. Ale i v tomto případě dojde na něco dalšího.

Tvůrci Redfallu na sociálních sítích poděkovali hráčům za přízeň a oznámili, že ještě pracují na poslední, v pořadí čtvrté aktualizaci, která zní docela zajímavě. Game Update 4 totiž přinese přepracované systémy čtvrtí (Neighborhood) a upírských hnízd (Nest) nebo možnost pozastavení hry při hraní v singleplayeru. Těm, kteří chtějí hře navzdory její spíše negativní pověsti dát ještě šanci, ale nepochybně udělá největší radost dlouho očekávaný offline režim. Jinými slovy, Redfall bude konečně možné hrát bez připojení k internetu.

Chystaná aktualizace má nabídnout ještě další novinky a změny, které si studio Arkane zatím nechává pro sebe. Dosud navíc nedošlo k jakémukoliv pokroku v souvislosti s už zmíněnou kompenzací pro majitele Bite Back edice, takže to vypadá, že o Redfallu ještě něco málo uslyšíme. I když si jeho tvůrci musí hledat jinou práci a s těmi novými hrdiny nebo s vidinou obnovy dříve zrušené verze pro PS5 se nejspíš budeme muset vážně rozloučit.