Staromilci Lary Croft dostanou, po čem dlouhá léta touží. Pokud také patříte mezi ty, kterým vadí příliš velký důraz na akční pasáže v posledních třech dílech Tomb Raider, tak budete mít radost. Zkraje příštího roku totiž na počítače a všechny hlavní konzole zamíří první tři díly v remasterované podobě. Ty zůstanou věrný svým pořádně zaprášeným originálům a umožní nám užít si odhalování pokladů starověkého světa skrz řešení důmyslných hádanek pod náporem času. Od zrádných hrobek v Peru v jedničce až po mystickou říši Indie v trojce.

V prvních třech dílech dnes už legendární série Tomb Raider budeme následovat Laru Croft po celém světě. Dojde rovněž na akci, kdy se postavíme smrtícím nepřátelům a nebezpečným mutantům, stejně tak budeme muset dávat pozor na pasti, sbírat sběratelské předměty a hledat tajné místnosti. Autoři tvrdí, že remastery chystají s láskou a zvou nás zažít klasiku ve vylepšené grafice. Fanoušky jistě potěší možnost kdykoli přepnout na původní polygonový vzhled.

Tomb Raider I-II-III Remastered pro PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch a PC (Steam) chystá společnost Aspyr ve spolupráci s Crystal Dynamics. V Aspyr mají na kontě například velmi kladně přijatou hru Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse, Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered nebo sci-fi záležitost Torn. Trilogie vyjde 13. 2. 2024 a zahrne nejen hry samotné, ale také rozšíření, tedy The Unfinished Business pro Tomb Raider I, The Gold Mask pro Tomb Raider II a The Lost Artifact pro Tomb Raider III. Tyto expanze budou vůbec poprvé dostupné na konzolích.

The Unfinished Busines přináší dvě nové úrovně v mimozemském městě s údajnou mimozemskou líhní. Lara musí mimozemšťany zničit dříve, než zamoří celý svět. The Gold Mask obsahuje čtyři akční úrovně. Lara se pustí do průzkumu opuštěné důlní šachty na Aljašce a objeví podivný a skrytý svět. Při odhalování tajemství Zlaté masky čeká Laru mnoho překvapení. The Lost Artifact má šest úrovní odhalující dramatický závěr událostí, které se daly do pohybu v Tomb Raider 3. Lara pátrá po pátém artefaktu, o němž se říká, že je to legendární Rathmorská ruka. Je to klíč k odhalení posledního tajemství síly prastarého meteoru.

Tomb Raider I-II-III Remastered je v předobjednávce za 26,09€ (639) Kč na Steamu a 674,10 Kč na Nintendu Switch. Na Xbox Store a PS Store jsme hru v době psaní článku nenašli.

Minimální systémové požadavky jsou velmi nízké. Potřeba bude alespoň Windows 7, Intel Core i3, 8 GB RAM, grafická karta Nvidia GTX 970, DirectX verze 11 a 2 GB volného místa na disku.