Další společnosti pozastavují prodeje v Rusku v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Ruští hráči si nově nekoupí produkty od společností Activision Blizzard, Epic Games, Rockstar Games, Take-Two Interactive a Nvidia. Omezení se týká také mikrotransakcí.

U Nvidia není známo, jak zablokuje prodeje karet, které jsou již na pultech/skladech ruských obchodů. Očekává se spíše, že firma nebude na trh dodávat další své produkty.

Ostatní komunikační nástroje u Epicu zůstávají pro ruské občany otevřeny. Rusové tedy budou moci hry i nadále hrát, včetně populární battle royale akce Fortnite.

Kromě dočasného pozastavení prodejů společnosti podporují Ukrajinu finančně, nejčastěji zdvojnásobením částky, kterou jejich zaměstnanci věnují. Například Activision Blizzard se zaměstnanci daroval 300 tisíc dolarů. Vedení Activisionu také ocenilo činnost polských studií při pomoci uprchlíkům z Ukrajiny a hodlá je podporovat.

Už dříve prodeje a služby v Rusku pozastavily společnosti Microsoft, Electronic Arts, CD Projekt RED a Bloober Team, zatímco Sony v Rusku nevydala Gran Turismo 7. Prohlášení přišlo krátké poté, co minulý týden vicepremiér a ministr pro digitální transformaci ukrajinské vlády vyzval PlayStation, Xbox a další videoherní společnosti, aby po ruské invazi na Ukrajinu dočasně ukončily podporu na ruském a běloruském trhu.

„Jsem si jist, že jste o tom nejen slyšeli, ale že uděláte vše pro to, abyste Ukrajinu, Evropu, a nakonec celý demokratický svět ochránili před krvavou autoritářskou agresí. Vyzývám k dočasnému zablokování všech ruských a běloruských účtů, k pozastavení účasti ruských a běloruských týmů a hráčů v mezinárodních soutěžích v elektronických sportech a ke zrušení akcí pořádaných v Rusku a Bělorusku,“ napsal Mychajl Fedorov v prohlášení.