Očekávaná expanze Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077 vyjde už za dva týdny, aktuálně se ale zdá, že minimálně stejně důležitá a hodnotná bude masivní aktualizace 2.0, která má fungovat nejen jako předvoj prvního a posledního placeného rozšíření, ale i jako způsob, jak v mnoha směrech nabídnout hráčům to, co očekávali už na konci roku 2020 při vydání původní hry. Nedávno to naznačilo třeba přiblížení přepracovaného systému policie a nyní CD Projekt RED pokračuje s představením systému boje s vozidly a automobilových honiček.

Po stažení bezplatné aktualizace 2.0, která bude k dispozici jen ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S, budete mít při hraní na výběr hned ze tří způsobů, jak se zbavit nepřátel z pohodlí vašeho vozidla. Vlastně ze čtyř, když započítáme klasické přejetí nebo sražení. Nově ale budete moci střílet z pistole nebo samopalu skrz přední sklo auta či z bočního okénka. V případě aut vybavených technologií CrystalDome, díky níž máte při řízení prakticky neomezený a ničím nerušený rozhled do všech směrů, je pak možné otevřít dveře a střílet z nich.

Na své si zjevně přijdou i příznivci motorek. Ti budou moci za jízdy nejen střílet z pistole nebo samopalu, ale také používat zbraně pro boj zblízka. Tato novinka má dokonce dát hráčům možnost rozříznout pneumatiky ostatních aut. Bude to vypadat stejně dobře jako v jistých akčních filmech, na které jsme si hned při představě něčeho takového vzpomněli? To ještě nevíme.

Naopak víme, že vybraná auta Nomádů, která jsou vybavena už zmíněnou technologií CrystalDome, budou mít zabudované zbraně. Další možností je tudíž vykašlat se na hračky, které může V používat i mimo vozidlo, a spolehnout se na to, čím je vybavené samotné auto. V dosud zveřejněných záběrech jsme přitom viděli kulomety nebo raketomety, takže očividně bude z čeho vybírat. Ačkoliv v tuto chvíli není zcela jasné, jaká ozbrojená auta budou k dispozici v základní hře a jaká budou k dispozici pouze v případě, že si koupíte Phantom Liberty.

Poslední nová možnost každopádně cílí na netrunnery, jelikož díky aktualizaci 2.0 nebude problém s řádnými schopnostmi hackovat ostatní auta a způsobit v řadách nepřátel pěknou paseku. Hacknutí může vést k explozi nepřátelského vozidla, náhlému zabrzdění nebo naopak k prudkému zrychlení bez možnosti zastavit. Něco takového se bude určitě hodit při snaze zbavit se policie, která by vás měla nyní aktivně pronásledovat, pokud se pokusíte o útěk. Celkově vývojáři slibují, že automobilové honičky budou přirozenější.

Více novinek spojených s vylepšením Cyberpunku 2077 a expanzí Phantom Liberty uvidíme už za pár dní. 14. září/septembra v 17:00 našeho času začne na YouTube a Twitchi nová epizoda Night City Wire, v níž se má CD Projekt RED zaměřit přímo na Phantom Liberty. Tvůrci přiblíží nové rádiové stanice či schopnosti a zastavit by se měl i sám Idris Elba, který v chystané expanzi ztvárnil agenta Solomona Reeda. Studio láká také na jedno nebo dvě překvapení, takže je docela dobře možné, že Update 2.0 vyjde právě ve čtvrtek odpoledne. Prozatím ale s jistotou víme jen tolik, že má být k dispozici ještě před vydáním Phantom Liberty, takže nezbývá než čekat a doufat.