Už od odhalení střílečky Deathloop od tvůrců Dishonored a Prey ze studia Arkane víme, že přestože se jedná o primárně singleplayerovou hru, jeden hráč se bude moci vžít do úlohy Julianny, úhlavní protivnice hlavního hrdiny Colta, aby svému sokovi zkomplikoval postup hrou. Tuto funkci může každý hráč kdykoliv vypnout, což bude mít za následek, že Juliannu bude moci během vašeho postupu hrou ovládat jen a pouze umělá inteligence, vývojáři však na QuakeConu přiblížili, čeho bude možné dosáhnout v případě, že daný herní prvek nevypnete a sami ho využijete.

Jakmile hrajete Deathloop a Julianna se objeví ve hře, máte v zásadě tři možnosti - buď se ji pokusíte zlikvidovat potichu, nebo se s ní střetnete přímo. Zároveň není problém zdrhnout a ukončit aktuální pokus, protože pokud vás Coltova sokyně dostane, časová smyčka, kolem níž se celá hra točí, se zase restartuje. Tvůrci však slibují, že Julianna je silnější a chytřejší než jakýkoliv jiný protivník ve hře, takže pokud ji sejmete, čekají vás značné odměny. Konkrétně může z Julianny vypadnout nová zbraň, schopnost, vylepšení schopnosti nebo cetka na vylepšení výbavy či samotného Colta. Vždy dostanete také velké množství Residua, látky určené k trvalému odemčení výbavy a schopností, jež vám zůstanou i po restartu časové smyčky. Navíc se vám obnoví Reprise. Jedná se o speciální funkci, která vám umožní během každého pokusu dvakrát zemřít bez restartu dne.

Při hraní za Juliannu můžete vstoupit do hry cizího hráče či někoho z vašeho seznamu přátel a následně je vaším jediným cílem Colta zabít a ukončit tak jeho aktuální pokus. Pokud má však hráč plně aktivní Reprise, je třeba ho zabít celkem třikrát, zatímco Julianna má vždy jen jeden život. Také budete mít k dispozici sadu výzev, souvisejících se stylovým či strategickým hraním, a za jejich plnění lze hromadit Hunter body. S nimi lze následně odemknout nové zbraně, schopnosti nebo upgrady, a co víc, každé odemčení doprovází šance získat speciální skin pro Juliannu nebo Colta, jenž odráží osobnost postav nebo ostrova Blackreef, na němž se Deathloop odehrává.

Ať už budete hrát za Colta nebo Juliannu, hra začíná vždy stejně. Před vstupem do určité části ostrova si vyberete zbraně a schopnosti, z nichž některé jsou společné pro obě postavy. Zároveň má ale každá z nich k dispozici řadu vlastních, zcela unikátních vlastností. Julianna se tak může kupříkladu přestrojit za jakoukoliv jinou postavu ve hře, včetně Colta, a obyvatelé Blackreefu ji vždy upozorní na poslední známou pozici hlavního hrdiny, pokud ho spatří. Colt zase může hacknout různé bezpečností systémy a tím získat například automatické střílny na svou stranu.

Jelikož hraní za Juliannu vyžaduje znalost prostředí, odemkne se vám až po nějaké době. Tvůrci ze studia Arkane zkrátka chtějí, abyste nejprve poznali Blackreef v úloze Colta, než dostanete možnost kazit a komplikovat hraní ostatním. Zajímavé ale je, že ne vždy musíte být v roli Julianny zlí. Ve skutečnosti vám nikdo nebrání dalšímu hráči Deathloop usnadnit, například předáváním nalezené výbavy nebo likvidací nepřátel. Prý je takové chování dokonce ukotvené v herním příběhu. Nezapomínejme ale na to, že ve výsledku je cílem Julianny Colta zabít a hrát si s ním, takže raději nepočítejte s tím, že budete vždy hodní a že si uděláte tímto způsobem ze hry kooperativní zážitek pro dva.

Deathloop vyjde 14. 9. 2021 ve verzi pro PlayStation 5 a PC. O rok později se očekává také verze pro Xbox Series X|S. Důvodem tohoto zdržení je roční konzolová exkluzivita pro PS5, kterou Bethesda dohodla se Sony ještě předtím, než se nechala koupit Microsoftem.