Po dohrání příběhové kampaně a (pravděpodobně) poslání velké zlé Lilith zpět do pekla vaše putování Diablem 4 končit nemusí. Blizzard se vás bude snažit u hry udržet mnohem déle prostřednictvím endgame obsahu s různými aktivitami.

Tyto aktivity vás budou bavit zejména při touze vylepšovat a zdokonalovat svého hrdinu, včetně zajímavých zbraní a dalších mocných předmětů, abyste mohli čelit systematicky silnějším nepřátelům. Najde se tady ale i něco pro ty z vás, kteří se budou chtít dozvědět více příběhových zajímavostí o světě Sanctuary.

Čekají vás speciální úkoly, dungeony plné příšer a výzvy proti obávaným World Bossům. Tyto a další náročné endgame aktivity se můžete pokusit zvládnout sami, stejně tak ve společnosti dalších průzkumníků světa Sanctuary.

Vaše cesta endgame obsahem začne s takzvaným capstone dungeonem. Po jeho dokončení se odemkne první World Tier, který zase odemkne novou úroveň obtížnosti, ale také umožní přístup k nové mocné kořisti a dalším výhodám pro vaši postavu. Takhle můžete mít Diablo 4 těžší a těžší.

Těšit se můžete na více než 120 dungeonů. Vrátit se můžete do již dokončených dungeonů a upravit je pomocí Sigilu; změní styl hry a intenzitu dungeonu. Po tomto zásahu se dungeon promění v noční můru, bude obtížnější. Přes modifikátory si můžete nightmare dungeon ještě více ztížit. Například modifikátor nazvaný Hellgate náhodně otevírá portály uvnitř dungeonu, kterými procházejí příšery z jiných regionů.

Do souboje s jiným hráčem se můžete zapojit v částech světa Sanctuary, které jsou otrávené přítomností Lilith. Jsou to takzvaná Fields of Hatred. V PvP můžete získat předměty zvané Shards. Abyste tyto střepy mohli použít, musíte je nejprve „očistit“. To ale přiláká jiné hráče, kteří vás mohou na zpáteční cestě přepadnout a pokusit se vám střepy ukrást. Očištěné střepy je možné odevzdat ve městech a zakoupit si za ně speciální kosmetické odměny.

Vedle základního stromu dovedností bude v endgamu systém Paragon. V něm najdete další schopnosti a celé schéma lze otáčet a přizpůsobit si cestu za vylepšením po svém. S tímto systémem souvisí Codex of Power s tzv. aspekty, které najdete v dungeonech. Tyto předměty vylepšují vybavení, můžete ho proměnit v legendární třídu.

Diablo 4 se tedy inspirovalo u extrakčních stříleček. Tvůrci z Blizzardu toho ale mají připraveno mnohem více a slibují, že vydání hry je pouze začátek. Titul bude pravidelně dostávat nové aktualizace.

Vydání Diabla 4 je naplánováno na 6. 6. 2023 ve verzích pro PC, Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 5 a PlayStation 4.