Polské studio People Can Fly ve spolupráci s vydavatelskou společnosti Square Enix na konec letošního roku pro počítače, současnou a nadcházející generaci konzolí PlayStation a Xbox připravuje novou kooperativní střílečku s RPG prvky. Po nedávných detailech se skrz nové trailery dozvídáme o hře nové podrobnosti a můžeme se seznámit se zbrusu novým světem, jednotlivými třídami postav a se schopnostmi, kterými budeme ničit protivníky.

Outriders jsou kooperativní RPG střílečkou pro jednoho až tři hráče. Hra je zasazena do neotřelého, temného a bezútěšného sci-fi univerza. Zatímco lidská rasa krvácí v zákopech na planetě Enoch, hráč se vydává se svým Outriderem na cestu napříč nepřátelskou planetou. „Nech se pohltit bohatým příběhem rozmáhajícím se po rozmanitém světě, nech slumy města First City daleko za sebou a vydej se na cestu skrze lesy, hory a pouště a vypátrej původ záhadného signálu,“ láká tisková zpráva.

„Outriders přinášejí kombinaci násilných schopností a bohatého arzenálu, čím dál více zvrácených zbraní a vybavení a nabídne bezpočet hodin prvotřídní zábavy,“ se dále dočteme v oficiálních materiálech o hře.

Díky novým videím už víme, že si budete moci vytvořit vlastního Outridera a vybrat si pro něj jednu ze čtyř jedinečných tříd. Každá třída má své specifické devastující dovednosti a různé možnosti pro strategické využití. Outridera bude možné přizpůsobovat pomocí vylepšení a zvolit si vybavení a zbraně. Plus v rámci misí budeme získávat nové vybavení a další věci nejen pro vylepšování, ale také pro úpravu vzhledu. Věci lze také prodat a místo nich si koupit lepší, případně vhodnější. Stejně tak je uložit do krabice na později.

Dočkali jsme se rovněž potvrzení, že jde o plnohodnotnou hru, která nebude ve stylu live service (Anthem nebo Destiny). Pokud se titulu bude dařit, mají vývojáři v plánu vytvořit z nové značky svou vlajkovou loď a využít tento svět i v budoucnu. V prvním díle plánují, že Outrideři dokážou ovládat čas, prostor a elementární prvky v podobě ohně a elektřiny.

Zahraniční redakce měly možnost si Outriders zahrát a tvrdí, že titul kombinuje Gears of War, Destiny a Borderlands. Sami nebo v doprovodu dvou kamarádů procházíte mimozemskou planetou a bojujete. Ještě předtím si pro svého Outridera zvolíte pohlaví, vzhled, testování a další věci. Pak se seznamujete s planetou a plníte první mise spočívající v přípravě planety na kolonizaci. Po prologu se příběh posune o 30 let dopředu a nestačíte se divit. Podivná anomálie stále ovládá planetu, neškodná stvoření obývající planetu se proměnila v krvežíznivá zvířata a objevili se tajemní tvorové s nepředstavitelnou silou. Planeta má zacházet s lidmi jako s infekcí.

Aby toho nebylo málo, tak vypukla i válka mezi lidmi a změnil se i náš hrdina/naše hrdinka. Po kontaktu s anomálií nezemřel(a), ale získal(a) nadlidské schopnosti. Postupně se z tajemných míst planety vracejí další lidé a dokážou ovládat oheň, gravitaci, čas a prostor.

Novináři si mohli vyzkoušet tři ze čtyř tříd. Jmenují se Trickster, Devastator a Pyromancer. Právě rozličné třídy budou hodně důležité. V rámci nich budete mít k dispozici různé schopnosti a ty hojně využívat v boji proti všelijakým nepřátelům. Kdybychom se rozhodli soustředit pouze na střelné zbraně, tak by to s námi nedopadlo vůbec dobře. Už jistě chápete, že důležitá bude spolupráce s dalšími dvěma hráči, aby se doplňovaly dostupné schopnosti.

Trickster představuje velmi hbitého bojovníka, jenž může zpomalit čas, teleportovat se a při útoku přeměnit nepřátele na kostry. Devastator zastupuje typický tank s velkou silou. Využívá sílu země a gravitace, může zaútočit z dálky a proměnit protivníky na skálu. Pyromancer není tak mobilní jako Trickster a silný/odolný jako Devastator, ale díky ohni dokáže vyhnat nepřátele z krytu a tepelné bomby umístit na jejich těla.

V bitvě to vypadá tak, že jednotlivé třídy spolupracují, vzájemně se podporují a každá využívá své přednosti. Přitom je důležité se krýt (podobně jako v Gears of War). Pokud budete hrát sami, tak i v tomto případě má být hra zábavná.

Co se týče studia People Can Fly, tak Adrian Chmielarz, který u týmu v minulosti pracoval, upozornil, že se dost změnilo a de facto už ve studiu nepracuje nikdo, kdo se podílel na titulech Bulletstorm a Painkiller.