Před šesti dny tomu bylo přesně osm dlouhých let od vydání posledního dílu bláznivé open-world série Saints Row. Její čtvrtý díl se odehrával v počítačové simulaci, v níž jsme měli po ruce nadlidské a superhrdinské schopnosti a snažili se zastavit mimozemskou invazi. O přibližně rok a půl později přišla samostatná expanze Gat out of Hell, která nás pro změnu poslala do samotného pekla v boji proti Satanovi. 

Pokud jste sérii Saints Row nikdy moc nesledovali, asi se teď ptáte, jestli vývojářům z Volition během vývoje něco nekapalo do kafe. Podobné otázky ale zaznívaly i od věrných fanoušků, kteří si sice poslední díly série vesměs užívali, ale vždy raději vzpomínali na časy druhého nebo třetího dílu. Tedy na časy, kdy se hra nesnažila být naprostou magořinou a místo toho nabízela byť sice ve všech možných ohledech nerealistickou a bláznivou, ale přesto svým způsobem přízemní parodii nejen moderní Ameriky. Tak trochu po vzoru série GTA, jen s nějakým tím trochu ujetějším nápadem každých deset minut.

Tím se ale konečně dostáváme k novému Saints Row – které je prostě a jednoduše nazvané Saints Row – a které nějaké superschopnosti, peklo a mimozemšťany hází daleko za hlavu a vrací se spíše do těch dob Saints Row 2 a Saints Row: The Third. Toto srovnání s druhým a třetím dílem ale není náhodné, protože se tenhle restart bude točit primárně kolem budování vlastního zločineckého impéria.

Tentokrát se nepodíváme do známých lokací Stillwater nebo Steelport, ale zcela nového města Santo Ileso, které spíše než metropoli s mrakodrapy připomíná americký jihozápad. Nechybí otevřená prostranství či menší obydlená městečka. Santo Ileso budeme moci prozkoumávat napříč devíti okresy, u nichž se vývojáři nechávají slyšet, že od sebe budou odlišné a nabídnou vlastní atmosféru i obyvatele. Rancho Providencia je přízemnější a drsnější, El Dorado působí jako levná verze Las Vegas a v Monta Vistě na vás čekají bazény, párty a domy vlivných a bohatých lidí. Ale ani ty zmíněné mrakodrapy nakonec chybět nebudou.

Kromě otevřené sandboxové hratelnosti nabídne Saints Row samozřejmě i příběh. Ten nejen, že má v plánu restartovat celou sérii, ale zdá se, že nenabídne ani staré postavy. Zapomenout tak budeme muset například na fanoušky oblíbeného Johnnyho Gata.

Příběh se tentokrát zaměřuje na čtveřici kamarádů, do které patříte i vy v roli nového nebo nové The Boss, vlastní postavy, kterou si vytvoříte od základů. Těšit se máme na největší možnosti úprav postavy v historii série a vybrat si budeme moci také jeden z osmi nabízených hlasů; chybět ale bude bohužel nastavování výšky hlasu jako dříve. Společně, jak již bylo řečeno, chcete vy a vaši kamarádi vybudovat zločinecké impérium a vládnout celému Santo Ileso. Kromě vás se tedy ve skupině objevuje Eli, jakýsi plánovač skupiny, Neenah, která se stará o auta, a Kevin, jenž hledá nějaké vzrušení a akci. A chybět nebude samozřejmě ani podpora drop-in/drop-out kooperace pro dva hráče napříč celou kampaní a otevřeným světem. Dokonce se máme dočkat jakési mechaniky „prankování“ a dělání si srandy z našich parťáků, ale v tomhle případě vývojáři do detailů nezacházeli.

Ovládnutí Santa Illesa každopádně ale nepřijde jen tak. V cestě vám budou stát tři další zločinecké frakce, které se svojí části koláče nevzdají bez boje. Los Panteros představují hrozbu v podobě hrubé síly a v jejich repertoáru najdeme především zbraně na blízko. Marshall Defense Industries je naopak soukromou armádou, která se zaměřuje na elitní taktiky a střelecké dovednosti. Poslední frakcí jsou The Idols, kteří se nejblíže podobají tomu, co známe například ze třetího Saints Row. Jde o bandu anarchistů, kteří si staví na nechvalné proslulosti a známosti.

A jak si tedy celé město vezmete pod svá křídla? Kousek po kousku, budovu po budově. Postupně totiž obsadíte jednotlivé části a na vás bude na nových plochách postavit obchody nebo cokoliv, co vám bude vydělávat peníze a postupně vám dovolí do celého města vložit klín. Mezi ukázanými službami, které můžete provozovat nebo nabízet, nechybí ani odtahové služby, fastfoodový řetězec (což je jen zástěrka pro převážení drog), výpalné, kradení aut, prodej zbraní nebo skládka toxického odpadu. To vám kromě peněz přinese i zkušenostní body, kterými se budete moci postupně zlepšovat a odemykat nové perky.

Za peníze potom přijdou vozidla. Auta by tentokrát měla fungovat sama o sobě trochu více jako zbraň, takže ačkoli ve hře bude stále střílení z aut, nějaké to narážení pravděpodobně také bude důležité. Krom toho budeme mít po ruce i vrtulníky, v jejichž případě jsme mohli vidět zavěšení jiných aut, wingsuity a další hromadu věcí na vyřádění. A pak je tu samozřejmě arzenál zbraní, o kterém toho sice nevíme hodně, zato prý máme čekat velkou spoustu nejen klasický zbraní, ale i těch, které by v jakékoliv jiné hře působily jako pěst na oko. Pamatuje si někdo Dubstep Gun ze Saints Row 4? Tyto zbraně každopádně půjde nějakým způsobem upravovat a očekává se i jejich postupné vylepšování. Ať už půjde o revolvery, raketomety nebo zbraně pro boj na blízko doprovázené „brutálními zakončováky“.

Tohle a ještě mnohem více pro nás mají mít vývojáři nachystáno a zcela upřímně se za celý tým Indiana těšíme a doufáme, že o šílené momenty nebude nouze, až hra 25. února/februára příštího roku vyjde na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S a PC exkluzivně skrze Epic Games Store. Minimálně už teď víme, že se vrací i fanoušky oblíbená aktivita pojistných podvodů, takže to má nakročeno k tomu, aby to nezklamalo.