V případě tvorby studia Respawn Entertainment, jež spadá pod Electronic Arts, se až nepříjemně často střídají spekulace o nových hrách a informace o zrušených projektech. Třeba v minulých týdnech jsme se neoficiální cestou dozvěděli, že se nová střílečka ze světa Star Wars, jejíž existence byla formálně oznámena na začátku roku 2022, má točit okolo neznámého mandalorianského lovce odměn. Jen aby o pouhých několik dnů později vedení EA oznámilo zrušení celého projektu. Vývoj Star Wars strategie, jež vzniká ve spolupráci Respawnu a nezávislého studia Bit Reactor, ale nerušeně pokračuje.

Podobné situace nastávají i v případě vlastních značek Respawnu. Před rokem jsme třeba zjistili, že prý došlo ke zrušení titulu, o němž se neformálně hovořilo jako o Titanfall Legends. Mělo jít o singleplayerovou střílečku, jejíž tvůrci chtěli spojit hratelnost a příběh kultovního Titanfallu 2 s kulisami, postavami a prvky Apex Legends. Obě značky koneckonců využívají stejný svět a úspěšný battle royale počin se před lety svým způsobem zrodil z popela nikdy nezrealizovaného Titanfallu 3.

O pouhých několik měsíců později však šéf Respawnu Vince Zampella prozradil, že malý tým připravuje originální titul s cílem najít zábavu v něčem novém. Tento tým přitom vede Steve Fukuda, herní ředitel vývoje prvního Titanfallu a Titanfallu 2 a veterán ze studia Infinity Ward, kde se významnou měrou podílel na vývoji prvních dílů série Call of Duty. Fukuda pak po dokončení Call of Duty: Modern Warfare 2 z roku 2009 následoval Zampellu a Jasona Westa, kteří se z pozice tehdejších šéfů Infinity Ward výrazně nepohodli s Activisionem, a stal se jedním z prvních zaměstnanců nově založeného a tehdy ještě nezávislého studia Respawn Entertainment.

Nyní přišel známý novinář a insider Jeff Grubb s tvrzením, že nová hra, kterou připravuje Fukudův tým v Respawnu, opět sází na univerzum Titanfallu a Apex Legends. Ani tentokrát ale nemá jít o Titanfall 3. Grubb se o titulu rozpovídal v podcastu Game Mess Mornings a uvedl, že se stále nachází ve fázi prototypu, ale vývoj už směruje k něčemu, z čeho by se dříve či později měl vyklubat plnohodnotný projekt. Také ale prohlásil, že kdykoliv se o něm baví s jeho zdroji, je upozorňován na to, že se nejedná o Titanfall 3, tedy o hru s online multiplayerem a tradiční singleplayerovou kampaní. Nikdo už ale nechce prozradit, co má tedy novinka od Respawnu nabídnout místo toho.

Grubb měl být také upozorněn na případ Titanfall Legends jako na náznak toho, že vedení Electronic Arts se něco jako Titanfall 3 nehodí do krámu. Stávající strategie vydavatele zjevně nepočítá se singleplayerovou střílečkou od Respawnu, ať už využívá svět Titanfallu a Apex Legends, nebo Star Wars, a proto je velmi nepravděpodobné, že by na ten Titanfall 3 jednou přece jen došlo. Ale asi můžeme vždycky doufat. Ačkoliv s ohledem na události předchozích dnů a týdnů bychom měli v první řadě doufat, že nezruší ještě novou hru, jejíž vývoj má pod palcem Steve Fukuda.

Nutno podotknout, že vedení EA v návaznosti na oznámení zrušení Star Wars střílečky uvedlo, že Respawn se má nyní soustředit na sérii Star Wars Jedi a vlastní značky, tedy Apex Legends, Titanfall a/nebo něco nového. Což popis novinky, která se aktuálně nachází ve fázi prototypu, splňuje. Ale v tuto chvíli se zdá, že prakticky libovolný projekt od libovolného studia spadajícího pod Electronic Arts může být kdykoliv vyhodnocen jako příliš velké finanční riziko a prostě zrušen.