EA se v poslední době čím dál tím více potýká s kritikou jejich herního režimu FIFA Ultimate Team, a to nejen ze strany hráčů. Spokojení nejsou ani rodiče či vlády některých států. Proto se již dnes, pokud hrajete na PC, spouští zbrusu nová funkce s názvem FIFA Playtime. Konzolisté si ještě chvíli počkají, jelikož pro ně bude funkce spuštěna 17. listopadu/novembra.

K čemu vám FIFA Playtime vlastně bude? Tak především je dobré zmínit, že se jedná o funkci, která byla navržena pro rodiče a hráče, aby jim pomohla kontrolovat různé aspekty hry. Mezi ně patří například to, jak dlouho hrajete, kolik utrácíte peněz nebo otvíráte balíčků ve FIFA Ultimate Team. Ohledně toho herního času, půjde nastavit množství zápasů, jež budete schopni odehrát.

U herní měny už je to o něco zajímavější. Zde totiž půjde nastavit přesné množství FIFA Points, které si můžete zakoupit. Kromě toho se vám v historii zobrazí, kolik svých FIFA Points jste utratili. Jak moc jste se rozšoupli ve svých opravdových penězích, ale neuvidíte, jelikož to pro EA zpracovávají poskytovatelé jednotlivých platforem a ti tyto informace hodlají sdílet jen s EA.

Tohle všechno je součástí jednoho velkého plánu, který EA nazývá Positive Play Project. Ten se dal do pohybu v červnu letošního roku, kdy v EA zavedli Positive Play Charter. To je "aktualizovaný soubor obecných pokynů, jejichž cílem je, aby jejich hry a služby byly inkluzivnější, bezpečnější, vyváženější a spravedlivější."

Tím hlavním tvůrcem zla je pořád otevírání balíčků ve FIFA Ultimate Team. Kvůli tomu že balíčky se dají koupit za reálné peníze, můžeme se zde bavit o pay-to-win mechanice. Ještě k tomu, obsah jednotlivých balíčků je zcela náhodný. Pokud tedy nedostanete hráče, po kterém toužíte, budete chtít nakupovat dál, dokud vám nepadne to, co chcete. Což je dost podobné hazardu a může to mít velmi negativní dopad na děti.

EA ale stále tvrdí, že jejich systém balíčků ničím neporušuje zákon o hazardu. Některé státy, jako je Belgie nebo Nizozemsko, na to mají jiný názor a jsou značně přesvědčeni, že zákon o hazardu porušují.

Přečtěte si také: Hráči kritizují FIFA 21 a obviňují EA z kopírování