K poněkud nečekanému optimalizačnímu kroku sáhli ve studiu Dambuster. Majitelé PlayStationu 4 a Xboxu One nebudou moci ve hře Dead Island 2 zakládat kooperativní sezení. Hostovat hry bude umožněno pouze hráčům na výkonnějších konzolích. Týká se nejen PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S, ale také PS4 Pro a Xboxu One X.

Vývojáři omezení zdůvodňují hardwarovými požadavky na straně hostitele, které staré konzole PS4 a Xbox One nesplňují. Naštěstí kooperace až pro tři hráče bude na těchto platformách stále fungovat, ale jen v případě, že se k někomu připojíte. Bez hardwarových omezení má kooperace v Dead Island 2 fungovat později, žádný časový rámec ale uveden nebyl.

Jde o druhé zklamání v řadě. Nedávno byla potvrzena absence hraní napříč platformami. Cross-play bude fungovat pouze v rámci jedné značky platformy. Hráči na PS5 si zahrají s hráči z PS4, zatímco hráči z Xboxu Series X/S si zahrají s kamarády, co mají Xbox One. Ani jeden tábor se ale nespojí vzájemně, stejně tak se nespojí s PC (tady HW nároky a info o tom, jak hra poběží na konzolích).

Dead Island 2 vyjde už tenhle pátek, 21. 4. 2023, s českými titulky.