Za několik týdnů, konkrétně 22. července/júla, se uskuteční již tradiční prezentace nových her od EA, tentokrát nazvaná EA Play Live. S jistotou na ní dostane velký prostor Battlefield 2042, určitě nebudou chybět sportovní kousky od EA Sports a takřka jisté je také oznámení remasteru trilogie Dead Space, případně něčeho jiného souvisejícího s Dead Space. V posledních hodinách se spekuluje o remaku prvního Dead Space. EA Play Live však vyhlíželi také příznivci studia BioWare, které nyní pracuje na dalších hrách ze série Dragon Age a Mass Effect. Bohužel je ale nyní třeba s tím vyhlížením přestat, protože ani jednu z těchto her na akci neuvidíme.

Samo studio potvrdilo absenci nového Mass Effectu a Dragon Age prostřednictvím Twitteru. Vývojáři z BioWare zároveň dodali, že na obou hrách usilovně pracují, spíš než oznámení jakýchkoliv novinek je však zpráva lákadlem na oznámení nové expanze Star Wars: The Old Republic a očividnou snahou zmírnit očekávání fanoušků. Což je určitě chvályhodné, na druhou stranu se nelze ubránit určitému zklamání.

Přečtěte si také: Sněte o vzdálených galaxiích v upoutávce na nový Mass Effect

Pravdou je, že čekat v odhalení nového Mass Effectu za několik týdnů by nemělo moc velký smysl. Ještě neznáme ani název hry a zatím jsme z ní viděli pouze hrstku konceptů a krátký teaser, jenž nám sdělil, že se můžeme těšit na návštěvu nových světů a snad i na návrat Liary T'soni, asarijské společnice známé ze všech tří dílů původní trilogie Mass Effectu nebo z doprovodných komiksů. V tomto ohledu tedy není tweet od BioWare nijak překvapující.

Očekávání přiblížení nového Dragon Age na EA Play Live 2021 by však tak nepodložené nebylo. Projekt vzniká déle než nový Mass Effect, přestože byl vývoj dle starších informací minimálně jednou restartován, aby se vývojáři vydali jiným, pro fanoušky přívětivějším směrem. Také konceptů a záběrů ze hry jsme již viděli o poznání více, nemluvě o tom, že je jistá také snaha BioWare navázat na příběh Dragon Age: Inquisition a DLC Tresspaser, tudíž budeme mít znovu co do činění s elfem Solasem a tentokrát se vydáme i do Tevinteru.

CO VÍME O DALŠÍM DRAGON AGE?

K událostem dalšího dílu série dost možná směrují také komiksové příběhy, které nadále vydává společnost Dark Horse. Nutno však podotknout, že ani v tomto případě ještě neznáme finální název hry. Je velmi nepravděpodobné, že půjde prostě a jednoduše o Dragon Age 4, zatím se tedy používá převážně pracovní název Dragon Age: Morrison. Ten se naposledy oficiálně objevil v loňské knize BioWare: Stories and Secrets from 25 Years of Game Development, která mimo jiné potvrdila návštěvu Tevinteru. Také je ale třeba zdůraznit, že hovoří o vývoji pod vedením výkonného producenta a veterána BioWare Marka Darraha. Problém je, že Darrah opustil studio pouhých pár týdnů po vydání knihy.

V tuto chvíli tedy není jisté, nakolik jsou informace v knize aktuální, což platí i o náznacích zápletky zaměřené na Zlé bohy, kteří se zaměřili na Thedas, a tak musí povstat noví hrdinové, aby se jim postavili. Koncepty pak poukazují třeba na návrat společníka Doriana z Dragon Age: Inquisition a další návštěvu Hlubokých cest (Deep Roads) plných zplozenců. Mezi novými prvky bychom měli najít frakci Mourn Watch, která v lokalitě známé jen jako Necropolis chrání Thedas před okultními hrozbami.

Vše ale nevychází jen z knihy o 25leté historii BioWare. Populární označení čtvrtého Dragon Age je také spojení The Dread Wolf Rises, jež bylo odvozeno z jednoho z teaserů. Zatím si tedy můžeme vybrat, jakým způsobem o dalším Dragon Age hovořit a z čeho čerpat informace. Nyní je jisté, že EA Play Live nám v tomto případě nic nevyjasní ani neusnadní, a tak si musí fanoušci obou sérií ještě nějakou dobu počkat.