Křehký svět Minecraftu povolává své hrdiny! Overworld je v nebezpečí a bezmocná stvoření spoléhají na hrdinu, který dokáže tenhle svět ochránit. Přesně o tom bude Minecraft Legends, ale než se do tohoto dobrodružství naplno ponoříte, budete si muset ještě nějakou chvilku počkat. Dnes se ale dozvíte to nejdůležitější, co budete potřebovat pro přežití v této hře! A zároveň vás možná i něčím překvapíme. Tahle hra se sice odehrává v Minecraftu, ale je úplně něčím jiným, než doposud Mojang přinesl. Ostatně jsme byli pozváni na novinářskou prezentaci a bylo nám toho odhaleno opravdu hodně, za což Microsoftu děkujeme.

Minecraft Legends není o kreativitě a stavění, nýbrž o prozkoumávání, budování, plánování a bojování. Samotnou hru budete pozorovat hlavně z pohledu třetí osoby. Při pokládání staveb nebo určování směru útoku se vše zpomalí a zároveň oddálí, takže vše pozorujete spíše z ptačí perspektivy. 

Na tento svět totiž zaútočila stvoření ze samotného pekla, piglini. Ti se snaží skrze portály dostat do Overworldu a podmanit si vše, co je živé, což zahrnuje i vesničany a samozřejmě nebohé králíčky. Zda se jim podaří naplnit tento temný cíl závisí na vás a vašich přátelích. Titul totiž není omezen jen pro jednoho hráče, ale po vzoru Minecraft Dungeons se k vaší probíhající hře můžou připojit i další kamarádi. 

Společně se ponoříte do sice známého světa, ale vše je daleko barevnější a živější. Prostředí jsou více pestrá, a kromě známých zvířat zde najdete i zcela nová, jako jsou třeba jezevci nebo tygři. Co je na tomto světě překvapující, je fakt, že hrozba piglinů je tak moc velká, že skrze strach najdete neobvyklé spojence.

SOUBOJ

Soubojový systém je lehce zvláštní. Vy sice vládnete mečem, ale vaším největším esem v rukávu je The Flames of Creation, Ohně stvoření. Díky němu dokážete vyvolat několik zajímavých golemů, kteří dokážou bojovat po vašem boku. Aby se tak stalo, budete potřebovat The Banner of Courage neboli Prapor odvahy, který povede do boje nejen vaše společníky, ale i stvoření v okolí. A ano, myslíme tím úplně všechny. Do bitvy tedy můžete jít nejen se zvířátky, ale i s creepery, zombíky a kostlivci.

Primárně se tedy budete zaměřovat na osvobozování vesnic, které ovládli piglini a veškeré vesničany zavřeli pod zámek. K tomu, abyste je osvobodili, budete potřebovat pořádnou armádu, a hlavně prostředky na stavbu lepších a komplexnějších budov. Ty využijete pro snadnější dobývání.

ZDROJE

Abyste mohli budovat a stavět, budete potřebovat velkou pomoc. Tu získáte od dvou druhů neposedných allay, což jsou malé, roztomilé hudbumilující víly, které jsou vaší levou i pravou rukou. Modré Allay jsou důležitými sběrači surovin. Na rozdíl od Minecraftu zde totiž nebudete trávit sáhodlouhé hodiny průzkumem jeskyní, hledáním vzácných rud a probádáváním nekonečného světa. O tuhle únavnou a prostou práci se stará právě tahle modrá potvůrka. Stačí jí jen říct, co chcete sbírat, ukázat kde a ona všechno dostupné k sesbírání vytěží a přinese. Postupem času se naučíte získávat i vzácnější suroviny a není k tomu potřeba být zakopaný někde v podzemí jako krtek. 

Zlaté Allay jsou důležité hlavně pro stavbu. Předně díky tomuto pomocníčkovi zvládnete vybudovat mosty pro překonávání propastí nebo postavit hradby, které zabrání útokům zlomyslných piglinů. Ale hlavně dokáže vytvořit spawnery, které vyvolají pomocníky, jež se vám povedly získat nebo ochránit. V úvodu hry budete mít přístup k cobblestonovým a plankovým golemům. Každý z nich je samozřejmě lepší na něco jiného.

POSTUP HROU

Jak budete postupovat hrou, objevíte mnoho různých biomů a zajímavých zvířat. Ty jsou pro vás důležité z jednoho prostého důvodu. Samotná postava se totiž téměř nikdy nebude pohybovat po vlastních nožičkách. Hned v úvodu hry dostanete věrného oře, který běhá s větrem o závod a skáče až nekoňsky vysoko. To ale není jediné osedlatelné zvíře. K dispozici budete mít brouky, ptáky, ale i tygry a pravděpodobně se zde objeví ještě mnoho dalších stvoření. Každé zvíře je něčím jedinečné. Zatímco pták umí popoletět, tygr je schopen překonat v mžiku obrovské vzdálenosti. Ale ani ostatní nepřijdou zkrátka. Přece jenom, kdo by nechtěl lézt po kolmé zdi jako Spider-Man? 

Je zde mnoho mazlíku z klasického Minecraftu, jako jsou oceloti, psi nebo králíčci, ale narazíte zde i na flusající lamy, které se nebojí plivnout i do ksichtu rozhořčenému piglinovi. I tuhle chlupatou směsici můžete vzít s sebou do boje, ale s velkou pravděpodobností se při první známce boje rozutečou na všechny strany. 

Ačkoliv prozkoumávání světa je důležité, ještě důležitější je vracet se zpět domů k Well of Fate, tedy ke Studně osudu. Zde je mnoho prostoru pro vylepšování vašich schopností hrdiny. Hlavní je dát si pozor na to, co a kam stavíte, jelikož množství postavených budov je zde limitované. V závislosti na tom, co postavíte, získáte různé výhody v podobě svolání více spojenců naráz, odemknutí speciálních struktur nebo možnosti vyvolat nové spojence. 

Další důležitou fází hry je obnovování zničených vesnic. Piglini zde totiž napáchali obrovské škody a aby vesničané znovu mohli žít v klidu a míru, je potřeba postavit tesařskou chatku. Ta dokáže veškeré poškozené stavby opravit a zajistí ono kýžené bezpečí. 

Napříč hrou budete mít důležitý úkol, a to ničit pigliní základny. Místa, která ve světě udržují věčnou noc a je potřeba se jich nadobro zbavit. Jak toho docílíte je jen a pouze na vás a na vaší strategii, kterou zvolíte.

PVP

Když padla řeč o hraní s přáteli, Minecraft Legends nabídne i PvP režim, kde se utkají dva týmy proti sobě. Obrovskou výhodou je hraní napříč všemi platformami, takže nebudete omezeni na konkrétní platformu, jako je tomu například u Java edice Minecraftu.  

Tento režim nabídne zápas, který potrvá přibližně půl hodiny, v závislosti na vaší šikovnosti a strategii. Hlavním cílem je zničit základnu nepřátelského týmu a zároveň ubránit tu vaší. Ve hře neexistuje nic jako třídy nebo role, je čistě na vás, zda se rozhodnete být sběračem surovin, útočníkem nebo obráncem. Je zde poměrně dost možností na to, abyste si vy sami mohli zvolit ten styl boje, který vám sedne neprosto nejlíp.  

Důležité je sbírat především redstone, který slouží pro vylepšování bojových staveb. A pokud vám to bude málo, můžete po opevnění základny přepadnout nějaké ty pigliny, ze kterých získáte prismarin a ten následně využijete pro další možné vylepšení. Každý tým má společnou banku zdrojů, ze které budou všichni čerpat. 

Díky neustále se měnícím mapám se nikdy neocitnete v situaci, že byste měli pocit repetitivnosti a každý souboj je zcela jiný. 

Co je zajímavé, je to, že se vývojáři rozhodli do hry nezakomponovat chat. Zato zde najdete jednoduché rozkazy, příkazy nebo jiné zprávy, které si můžete poslat. Díky tomu si ujasníte, co chcete stavět, a co na to potřebujete. Samotní vývojáři doporučují používat komunikační programy třetích stran. A upřímně my se ani nedivíme, jelikož komunita ve hrách, hlavně v těch kompetitivních, je občas až moc toxická.

ZÁVĚREM

Minecraft Legends toho, jak se zdá, skýtá daleko více, než by si mnozí mohli nechat zdát. Kromě kouzelné hratelnosti je příběh protkán mnoha děsivě roztomilými cutscénámi, které příběhu dávají nový rozměr. Ve hře najdete celé dabované dialogy, které by měly být v 15 různých jazycích a text lokalizován do více než 30 jazyků. Nutno podotknout, že takovou jazykovou podporu zatím pro žádnou hru ze strany Mojangu nemáme. 

Co se týče skinů a herního obchodu, tak je budoucnost lehce nejasná. Při vydání budou dostupné předem vytvořené skiny nejen postav, ale i zvířat. V budoucnu bychom se mohli dočkat i možnosti vytvářet si vlastní postavy a vzory našich mazlíčků. Dočkat bychom se měli i zajímavých denních misí. 

Jak to nakonec všechno dopadne a zda Minecraft Legends udělá díru do světa, tak na to si budeme muset počkat až do 18. dubna/apríla, kdy hra vychází a bude dostupná i na Xbox Game Passu a ostatní platformy. Samotný příběh by vám měl vystačit na kvalitních 25 hodin zábavy, ale takhle obrovský svět by si zasloužil pořádný průzkum. A to zabere několik dalších hodin. Teď už jen stačí počkat a zjistit, zda tenhle kousek dokáže oživit svět Minecraftu a opět jej vrátit na výsluní.