V posledních době sílí názory, aby Microsoft změnil svou politiku. Společnost totiž vyžaduje, aby hra vyšla na Xbox Series X a slabší Xbox Series S. Dle některých vývojářů je ale slabší a levnější konzole současné generace překážkou, komplikuje vývoj a optimalizace je občas peklo. Své k tomu řekli například tvůrci Baldur's Gate 3, kteří kvůli problémům museli odložit Xbox Series X/S verzi svého úspěšného RPG. Problémem byla kooperace na rozdělené obrazovce, kdy nebyli schopni dosáhnout stejné kvality na Series X a Series S.

Phil Spencer, vedoucí herní divize Microsoftu, si nedokáže představit vydat nějakou hru výhradně na výkonnější Xbox Series X. Microsoft se už dříve zavázal, že budou hry vycházet na obě konzole. Majitelé Series S na to spoléhají a byli by nemile překvapeni, kdyby se to najednou změnilo. Samozřejmě, že jsou tady omezení, netýkají se ale obsahu, nýbrž například ray tracingu, jenž u některých titulů na slabší konzoli nefunguje, včetně některých her přímo od Xbox Game Studios. To přiznal i Spencer.

„Uživatel Series S utratil zhruba o polovinu méně a chápe, že nedostane to samé, co ten, kdo si koupil Series X,“ řekl Spencer v rozhovoru s britským Eurogamerem. „Chci zajistit vydávání her na obě platformy. To je náš úkol jako vlastníka platformy. K tomu jsme se zavázali společně s našimi partnery. Myslím, že se nám to s Larianem podaří. Takže si s tím nedělám přehnané starosti, ale něco jsme se díky tomu naučili.“

Dle Spencera je pro herní odvětví přínosem mít konzoli s cenou pod 300 dolarů a jsou odhodláni v tom pokračovat. Co se ale z tohoto problému naučili, to už nespecifikoval.

Spencer se zástupci Lariany nejspíš mluvil hned po rozhovoru (nebo předtím, ale nechtěl být konkrétní?), protože šéf Larian Studios, Swen Vincke, potvrdil, že Baldur's Gate 3 pro Xbox Series X a S vyjde v letošním roce. Dříve se mluvilo o možném odkladu až na rok 2024.

Vincke informoval, že se včera sešel s Philem Spencerem a společně našli řešení, které umožní přinést Baldur's Gate 3 hráčům Xboxu ještě letos. Zdá se, že Microsoft ustoupil z požadavku, aby hra byla po obsahové stránce totožná na obou konzolí, protože kooperativní hraní na rozdělené obrazovce bude dostupné pouze na Xboxu Series X, na slabší Series S nebude. Obě konzole budou podporovat přenášení uložených pozic mezi Steamem.

Na přesné datum si musíme ještě počkat. Už 6. 9. se Baldur's Gate 3 dočkají hráči na PlayStationu 5.