Baldur’s Gate 3 se po necelých třech letech v předběžném přístupu dostává do plné verze, ve které se toho změnilo tolik, že všichni hráči budou muset začít od začátku. Dle vývojářů z Larianu se to ale všem vyplatí. Také to znamená, že hráči, kteří už Baldur’s Gate 3 hráli, budou muset hru znovu nainstalovat.

Do počítače bude nutné stáhnout přibližně 122 GB. Navzdory tomu nebude dostupné předběžné stažení. Hra vyjde 3. 8. v 17:00 našeho času a od začátku poběží na Steam Decku. Co se dalších verzí týče, tak na PlayStation 5 dorazí Baldur’s Gate 3 o měsíc později, konkrétně 6. 9. Ovšem na Xbox Series X/S verzi si hráči počkají déle.

Zdržení Xbox verze není z důvodu nějaké smlouvy Larianu se Sony, nýbrž kvůli výkonu konzole Xbox Series S, který limituje vývojáře ve snaze nabídnout bezproblémovou drop-in, drop-out kooperaci. Doufají, že problémy s optimalizací vyřeší do konce letošního roku, ale může se stát, že hra na konzole od Microsoftu vyjde až v roce 2024.

Zakladatel a kreativní ředitel Swen Vincke v rozhovoru pro IGN prohlásil, že problém spočívá v politice Microsoftu, kdy společnost vyžaduje, aby hry měly stejné herní prvky na Xboxu Series X i Series S. Rozdíl může být pouze v rozlišení, snímkové frekvence nebo úrovni detailů, ale nemůže dojít k odstranění režimů nebo jiného obsahu. Už dříve potvrdili bezproblémový chod kooperace na rozdělené obrazovce na Xboxu Series X.