Jen několik desítek minut po důležitém vítězství Microsoftu ve Spojených státech amerických přichází dobrá zpráva z Velké Británie, která je nyní jediným trhem, co brání v koupi Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů.

Společnost Microsoft a britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) se dohodly na přerušení soudního sporu s cílem znovu jednat. CMA je připraven zvážit své rozhodnutí o zablokování akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft, zatímco Microsoft zvažuje úpravu podmínek akvizice tak, aby vyřešil obavy způsobem, který bude pro CMA přijatelný.

Obě strany v prohlášení uvádějí, že je ve veřejném zájmu, aby se dohodly. Návrh na přerušení soudního sporu musí nyní schválit Odvolávací soud pro hospodářskou soutěž (CAT). Schválení se očekává velmi brzy. Už jen vzhledem k tomu, že CAT dříve zamítl CMA odklad odvolání Microsoftu a posun jednání z července na říjen. Dle Odvolávacího soudu by to bylo v rozporu se spravedlivostí a férovostí.

Britský úřad akvizici Activisionu Blizzard zablokoval koncem dubna 2023 kvůli obavám z dopadu na vznikající trh cloudových her. Microsoft rozhodnutí označil za špatné pro Británii a Activision Blizzard za iracionální. Objevily se také námitky, že CMA špatně pochopil podíl na cloudovém trhu a chybně odhaduje, že Microsoft představuje 60 až 70 % celosvětových cloudových herních služeb.

Pokud CAT umožní Microsoftu s CMA znovu jednat a dojde k nějaké shodě, tak už nic nebude bránit tomu, aby Microsoft koupil vydavatele Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu a dalších známých her, včetně mobilních (Candy Crush Saga) od studia King.

Nicméně Microsoftu dochází čas. S Activisionem Blizzard se dříve dohodl, že koupě bude uzavřena do 18. 7. 2023. Podle mnohých může Microsoft uzavřít akvizici i bez svolení Spojeného království.

S ohledem na to, jak „vyváděl britský premiér Rishi Sunak, jenž se postavil na stranu Microsoftu a Activisionu Blizzard, a jak britští poslanci grilovali šéfy CMA, tak očekáváme, že nyní CMA ustoupí a nebude dělat problémy.

Evropská unie povolila Microsoftu koupit Activision Blizzard téměř před dvěma měsíci. Schválení Evropské komise bylo podmíněno úplným splněním závazků navržených Microsoftem. Tyto závazky plně řeší obavy z narušení hospodářské soutěže, které komise identifikovala, a představují výrazné zlepšení v oblasti cloudových her ve srovnání se současnou situací. Na jejich dodržení bude dohlížet nezávislý správce.