Je to několik týdnů, co britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) zakázal Microsoftu koupit Activision Blizzard za téměř 69 miliard dolarů. Důvodem je obava, že by spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty a Diabla změnilo budoucnost rychle rostoucího trhu a cloudových her, což by v následujících letech vedlo k omezení inovací a menšímu výběru pro hráče ve Spojeném království v nadcházejících letech.

Teď vyšlo najevo, že britští úředníci zakázali oběma společnostem standardní nákup akcií. Ani jedna firma nemůže bez písemného souhlasu investovat do té druhé. Omezení se týká i dceřiných divizí. Takže Activision Blizzard nemůže investovat do Bethesdy nebo Xbox Game Studios a Microsoft nemůže koupit ani část Blizzardu nebo Kingu. Týká se to tedy i investic do vývojových studií.

Dodatečná omezení byla uplatněna za účelem zabránit „předstihové akci“. Jinými slovy se v CMA chtějí ujistit, že se Microsoft nepokusí koupit Activision Blizzard i přes zákaz.

Vyjádření k tomuto kroku ani jedna strana ještě nezveřejnila. Microsoft už dříve uvedl, že se proti rozhodnutí CMA odvolá. Najal si kvůli tomu i dva velmi zkušené právníky. Ledy se ale pohnuly dříve. Britský premiér Rishi Sunak se postavil na stranu akvizice.

Sunak v předvolebních slibech tvrdil, že povede vládu nakloněnou podnikání. Dle Microsoftu je ale rozhodnutí CMA pro Velkou Británii špatně a ukazuje jiným firmám, aby zde neinvestovaly. To Sunak nechce dopustit a společně s vládou zveřejnil nový návrh strategického směřování s cílem minimalizovat zátěž pro podniky a podpořit investice a ekonomický růst.

Na LinkedIn pak uvedl, že potřebují ve Spojeném království regulační systém, jenž nebude překážkou. „Musí umožnit firmám, aby se věnovaly tomu, co umí nejlépe: vytváření pracovních míst a růstu ekonomiky,“ dodal.