První velké vítězství pro Microsoft. Evropská unie povolila americké společnosti koupit Activision Blizzard. Přitom nedávno Velká Británie akvizici za téměř 69 miliard dolarů zablokovala.

Britský úřad transakci neschválil kvůli obávám, že by změnila budoucnost rychle rostoucího trhu a cloudových her, což by v následujících letech vedlo k omezení inovací a menšímu výběru pro hráče ve Spojeném království v nadcházejících letech.

Schválení Evropskou komisí je podmíněno úplným splněním závazků navržených Microsoftem. Tyto závazky plně řeší obavy z narušení hospodářské soutěže, které komise identifikovala, a představují výrazné zlepšení v oblasti cloudových her ve srovnání se současnou situací. Na jejich dodržení bude dohlížet nezávislý správce.

„Komise jako vždy založila své rozhodnutí na přesvědčivých důkazech, jakož i na rozsáhlých informacích a zpětné vazbě od konkurentů a zákazníků, včetně herních vývojářů a distributorů a cloudových herních streamovacích platforem v EU,“ dočteme se ve zprávě.

Microsoft se zavázal k desetiletému plnění:

- Bezplatná licence pro spotřebitele v Evropském hospodářském prostoru (EHP), která by jim umožnila streamovat prostřednictvím libovolných cloudových služeb pro streamování her podle jejich výběru všechny současné a budoucí hry Activisionu Blizzard pro PC a konzole, na které mají licenci.

- Odpovídající bezplatná licence pro poskytovatele cloudových služeb streamování her, která umožní hráčům v EHP streamovat všechny PC a konzolové hry společnosti Activision Blizzard.

Jinými slovy pomohly desetileté smlouvy s Nvidií v rámci GeForce Now a dalšími menšími cloudovými službami. Desetiletá smlouva zajišťuje, že hráči budou moci své zakoupené hry bez nutnosti je znovu kupovat streamovat na PC a konzolích.

Microsoft uzavřel stejnou smlouvu také s Nintendem, takže Call of Duty by mělo v budoucnu vyjít na i jejich konzoli. Otázkou je, zda to bude ještě Switch.

CALL OF DUTY NENÍ TAK DŮLEŽITÉ

Zajímavá je jedna věc. Evropští úředníci uvádějí, že Microsoft nemá žádnou motivaci přestat vydávat hry Activisionu Blizzard na konzole Sony. Úřad uvádí, že v Evropském hospodářském prostoru (EHP) na každou konzoli Xbox, kterou si hráči zakoupí, připadají čtyři konzole PlayStationu. I s ohledem na to má dle EU Microsoft silnou motivaci pokračovat ve vydávání her na PlayStation. I kdyby se Microsoft rozhodl pro exkluzivitu, tak by to nemělo významný vliv na hospodářskou soutěž na trhu konzolí.

EU ze všech důkazů hodnotí, že Call of Duty se hraje především na konzolích a je v EHP méně populární než v jiných regionech světa. Sony by i tak mohla využít své velikosti, rozsáhlého katalogu her a postavení na trhu k tomu, aby odrazila jakékoli pokusy o oslabení svého konkurenčního postavení.

Jinými slovy: Call of Duty není v EHP pro PlayStation tak zásadní.

BOJ BUDE VE VELKÉ BRITÁNII A V USA

Microsoft zbrojí a připravuje se na odvolání ve Velké Británii. Najala kvůli tomu dvě zvučná právnická jména: Daniel Beard a Lord David Pannick. První jmenovaný má s odvolacími tribunály velké zkušenosti. Právník zastupoval velké společnosti, jako Apple, Intel, Sky a Tesco, a dokázal porazil regulační orgán Evropské unie. Tím společnostem ušetřil miliardy na pokutách. Lord David Pannick zase v minulosti zastupoval královnu Alžbětu II a Borise Johnsona.

Čeká se také na USA, kde Federální obchodní komise žaluje Microsoft ve snaze zablokovat spojení kvůli obavám z porušení antimonopolních pravidel.

Naopak menší trhy spojení schválily už dříve, mimo jiné Saudská Arábie, Brazílie, Srbsko, Chile a Japonsko.