Britský premiér Rishi Sunak se na stranu Microsoftu a Activision Blizzard postavil už o víkendu a vzkázal, že potřebuje úřad, který bude hájit zájmy Spojeného království. Prohlásil to zhruba týden poté, co CMA historickou akvizici za téměř 69 miliard dolarů zablokovala. Včera ji ovšem schválila Evropská unie a britské politiky dnes zajímalo, proč se ke spojení majitele Xboxu a vydavatele Call of Duty staví CMA odmítavě.

Britský vládní výbor pro podnikání a obchod dnes ráno griloval šéfy CMA, Marcuse Bokkerinka a Sarah Cardell, informuje britský Eurogamer. Oba čelili opakovaným otázkám a poslanci žádali, aby vysvětlili, proč dospěli k jinému rozhodnutí o akvizici než jejich evropští protějšci. Opakovaně se také dotazovali, zda v CMA zvážili dopady zablokování spojení na mezinárodní pověst Spojeného království.

Politici jsou v obavách, aby zablokování transakce nevysílalo ostatním firmám signál, že Spojené království je pro ně po Brexitu méně přívětivé než kontinentální Evropa. Ostatně Microsoft a Activision Blizzard shodně prohlásili, že budou raději investovat v EU.

„Evropská komise souhlasila s tím, že dohoda může vyvolat obavy o hospodářskou soutěž, zde není rozdíl mezi CMA a EK, ale komise přesto považovala za vhodné přijmout nápravné opatření [Microsoftu]. Mají svůj vlastní způsob jednání a dospěli k vlastnímu názoru, na který mají plné právo. Z pohledu Spojeného království se však stále domníváme, že přijetí tohoto nápravného opatření nebylo vhodné,“ hájila rozhodnutí Sarah Cardell, výkonná ředitelka CMA.

Úřad CMA považuje cloudové hraní za rychle se rozvíjejí odvětví, u kterého je důležité, aby zůstal volným a konkurenčním trhem. Jenom tak může podporovat inovace a výběr. Návrhy Microsoftu, které Evropská komise schválila, umožňují určovat podmínky tohoto trhu na příštích deset let. Z pohledu CMA ale nahrazují volný, otevřený a konkurenční trh trhem, který bude podléhat trvalé regulaci her, které Microsoft prodává, platforem, na kterých je prodává, a podmínek prodeje.

Výkonná ředitelka CMA také poslancům připomněla stav v USA, kde se Federální obchodní komise stále snaží dohodu zablokovat soudní cestou.

Kontroverzní šéf Activisionu Blizzard, Bobby Kotick, měl jasno už dávno předtím a varoval Británii: „Rishi Sunak řekl, že by chtěli být Silicon Valley Evropy nebo kontinentu. Pokud ale takové dohody neprojdou, nebudou Silicon Valley, ale Death Valley.“