Ze všech směrů jsme četli, že akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů bude dnes schválena britským Úřadem pro hospodářskou soutěž a trhy. O to překvapivé je, že CMA spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty zablokovala.

Britský úřad transakci neschválil kvůli obávám, že by změnila budoucnost rychle rostoucího trhu a cloudových her, což by v následujících letech vedlo k omezení inovací a menšímu výběru pro hráče ve Spojeném království v nadcházejících letech.

Microsoft přitom uzavřel desetiletou dohodu s Nvidií ohledně příchodu her do cloudové služby GeForce Now a desetiletou spolupráci s Nintendem, že Call of Duty a další hry se dostanou na jeho platformu.

Britský úřad vysvětluje, že Microsoft má v oblasti cloudových herních služeb silnou pozici a důkazy, které měl k dispozici, naznačovaly, že pro Microsoft by bylo komerčně výhodné, kdyby hry Activisionu byly exkluzivní pro jeho vlastní cloudovou herní službu.

Podle úřadu Microsoft nedokázal účinně řešit obavy v odvětví cloudových her.

„Společnost Microsoft již nyní představuje odhadem 60-70 % celosvětových cloudových herních služeb a má další významné silné stránky v oblasti cloudových her díky vlastnictví konzole Xbox, předního operačního systému pro osobní počítače (Windows) a globální infrastruktury pro cloud (Azure a Xbox Cloud Gaming).“

„Akvizice by posílila náskok společnosti Microsoft na trhu tím, že by získala kontrolu nad důležitým herním obsahem, jako jsou Call of Duty, Overwatch a World of Warcraft. Důkazy, které má CMA k dispozici, naznačují, že v případě neexistence fúze by Activision začal v dohledné době poskytovat hry prostřednictvím cloudových platforem.“

„Cloud umožňuje britským hráčům vyhnout se nákupu drahých herních konzolí a počítačů a dává jim mnohem větší flexibilitu a možnost volby způsobu hraní. Umožnit Microsoftu zaujmout tak silnou pozici na trhu cloudových her právě ve chvíli, kdy se začíná rychle rozvíjet, by znamenalo riziko, že budou podkopány inovace, které jsou pro rozvoj těchto možností klíčové.“

MICROSOFT SE ODVOLÁ

Microsoft ústy prezidenta Brada Smitha potvrdil, že se proti rozhodnutí CMA odvolá. Dle Smitha jsou rozhodnutím CMA zklamáni.

„Jsme i nadále plně odhodláni tuto akvizici uskutečnit a odvoláme se. Rozhodnutí CMA odmítá pragmatickou cestu k řešení obav o hospodářskou soutěž a odrazuje od technologických inovací a investic ve Spojeném království,“ uvedl Brad Smith z Microsoftu.

„Již jsme podepsali smlouvy o zpřístupnění populárních her Activisioun Blizzard na dalších 150 milionech zařízení a jsme i nadále odhodláni tyto dohody posílit prostřednictvím regulačních opravných prostředků. Jsme obzvláště zklamáni tím, že po dlouhém projednávání se zdá, že toto rozhodnutí odráží chybné chápání tohoto trhu a způsobu, jakým příslušné cloudové technologie skutečně fungují.“

Společnost Activision Blizzard bude spolupracovat s Microsoftem a odvolání a kritizuje CMA za medvědí službu občanům Spojeného království.

„Dnešní zpráva CMA je velkou komplikací pro ambice Spojeného království stát se technologickým centrem a my budeme spolupracovat se společností Microsoft, abychom ji v odvolacím řízení zvrátili. Tato zpráva je také medvědí službou občanům Spojeného království, kteří čelí stále horším ekonomickým vyhlídkám, a my budeme muset přehodnotit naši strategii růstu ve Spojeném království. Velcí i malí globální inovátoři vezmou na vědomí, že – navzdory veškeré rétorice – je Spojené království pro podnikání uzavřeno.“

ČEKÁ SE NA EVROPSKOU KOMISI, MENŠÍ TRHY AKVIZICI SCHVÁLILY

Evropská komise by měla svůj konečný verdikt nad akvizicí vynést 22. 5. letošního roku. Nejsledovanější je ale USA, kde Federální obchodní komise žaluje Microsoft ve snaze zablokovat spojení kvůli obavám z porušení antimonopolních pravidel.

Naopak menší trhy spojení schvalují. Jmenovitě Saudská Arábie, Brazílie, Srbsko, Chile a naposledy Japonsko.