Soudní bitva je u konce. Zatímco už před téměř dvěma měsíci došlo k finálním schválením téměř všech nejdůležitějších celosvětových trhů, že Microsoft může koupit Activision Blizzard; Amerika, potažmo Federální obchodní komise, měla s fúzí problém.

V polovině minulého měsíce tak došlo k počátku oficiálního soudního sporu, který Microsoftu v koupi bránil. Úředníci Federální obchodní komise (FTC) chtěli předejít akvizici za rekordních 68,7 miliardy dolarů.

To se jim ale nakonec nepovedlo. Po pěti dnech slyšení obou stran (díky kterým se na povrch dostaly zajímavé informace, jako jsou třeba údajná vydírání Activisionu nebo na jaké další akvizice Microsoft koukal) vynesla soudkyně Jacqueline Scott Corley finální verdikt. Rozhodla se zamítnout žádost FTC o vydání předběžného opatření vůči Microsoftu, které by akvizici ještě protáhlo a mohlo ve finále kompletně zlomit. Místo toho má Microsoft ze strany Ameriky volnou ruku v akvizici. Jinými slovy: Microsoft vyhrál.

Akvizice společnosti Activision společností Microsoft byla označena za největší v historii technologií. Zaslouží si to pozornost. Tato kontrola se vyplatila: Microsoft se písemně, veřejně i u soudu zavázal, že udrží hru Call of Duty na PlayStation po dobu 10 let na stejné úrovni jako Xbox. Se společností Nintendo se dohodl na uvedení hry Call of Duty na Switch. A uzavřel několik dohod, které poprvé přinesou obsah společnosti Activision do několika cloudových herních služeb. Odpovědnost soudu v tomto případě je úzká. Má rozhodnout, zda by bez ohledu na tyto současné okolnosti mělo být spojení zastaveno - možná dokonce ukončeno - až do vyřešení správní žaloby FTC. Z vysvětlených důvodů soud konstatuje, že FTC neprokázala pravděpodobnost, že by uspěla se svým tvrzením, že toto konkrétní vertikální spojení v tomto konkrétním odvětví může podstatně omezit hospodářskou soutěž. Záznamy naopak ukazují na větší přístup spotřebitelů ke hře Call of Duty a dalšímu obsahu společnosti Activision. Návrh na vydání předběžného opatření se proto ZAMÍTÁ,“ dočteme se v oficiálním vyjádření soudu.

Neznamená to ale, že má Microsoft úplně po problémech. Federální obchodní komise se může stále odvolat (do pátku 14. 7.). I když v minulosti u takto velkých kauz a proher toho úředníci nevyužili. Stále není odsouhlasena akvizice ve Velké Británii (začátek slyšení je stanoven až na 28. 7.), ovšem Microsoft tlačí čas. S Activisionem Blizzard se dříve dohodl, že koupě bude uzavřena do 18. 7. 2023.

Někteří se přiklánějí k tomu, že Microsoft nyní může Activision Blizzard koupit a až poté vyřešit problémy ve Velké Británii a s FTC. I když pro Microsoft bude lepší se v následujících dnech dohodnout s Úřadem pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) ve Spojeném království. Důležité je, že obě strany jsou ochotny jednat a přerušit soudní boj. Více jsme napsali zde.

Americká Federální obchodní komise podala žalobu už v prosinci minulého roku. Tento soud byl jen ohledně návrhu FTC, aby soudkyně dočasně zablokovala Microsoftu koupi Activisionu Blizzard. Mluvčí FTC Douglas Farrar v prohlášení uvedl, že jsou výsledkem zklamáni vzhled k jasné hrozbě, kterou spojení představuje pro otevřenou hospodářskou soutěž v oblasti cloudových her, předplacených služeb a konzolí. „V nejbližších dnech oznámíme náš další krok, abychom pokračovali v boji za zachování hospodářské soutěže a ochranu spotřebitelů,“ dodal Farrar.

Evropská unie povolila Microsoftu koupit Activision Blizzard téměř před dvěma měsíci. Schválení Evropské komise bylo podmíněno úplným splněním závazků navržených Microsoftem. Tyto závazky plně řeší obavy z narušení hospodářské soutěže, které komise identifikovala, a představují výrazné zlepšení v oblasti cloudových her ve srovnání se současnou situací. Na jejich dodržení bude dohlížet nezávislý správce.

Ředitel Microsoftu se k celé věci také sám vyjádřil prostřednictvím Twitteru.

Jsme vděčni soudu v San Franciscu za toto rychlé a důkladné rozhodnutí a doufáme, že ostatní jurisdikce budou pokračovat v úsilí o včasné řešení. Jak jsme v průběhu celého procesu důsledně prokazovali, jsme odhodláni pracovat kreativně a spolupracovat na řešení regulačních problémů.

Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, k tomu řekl: „Jsme vděční soudu za rychlé rozhodnutí v náš prospěch. Důkazy ukázaly, že dohoda s Activision Blizzard je pro odvětví dobrá a tvrzení FTC o přechodu k jiné konzoli, předplacených službách a cloudu neodrážejí realitu herního trhu“.

Na rozhodnutí soudkyně reagoval také Bobby Kotick. Generální ředitel Activisionu Blizzard napsal, že spojení bude přínosem pro spotřebitele i zaměstnance.