Uznávaný herní režisér a tvůrce Hideo Kojima reflektoval na první Metal Gear a naznal, že byl nadčasový i díky něčemu jinému než kradmému postupu.

13. 7. uplynulo od vydání prvního Metal Gearu 37 let. Tehdy vycházel na japonskou herní konzoli MSX2 a Kojima se na síti X u příležitosti tohoto výročí zpětně na hru reflektoval. Dle jeho slov byla nabitá nadčasovými věcmi a funkcemi, které předběhly svou dobu.

To hlavní, na co se Kojima ve svém tweetu zaměřil, byla však přenosná rádiová vysílačka, kterou Solid Snake používá ke komunikaci s ostatními postavami ve hře, hlavně s Big Bossem, který ho na misi s cílem zneškodnit dvounohého Metal Geara posílá.

Vysílačka se také „pohybuje s hráčem“, takže když se odehrávají dramatické události, tak se hráč cítí být přítomen, a nikoliv odtržený od dalších postav. „Díky vysílačce může být zobrazena aktuální situace hráče a zároveň může být souběžně předestřen příběh nebo situace ostatních postav,“ píše Kojima.

„Většina dnešních stříleček také používá vysílačky,“ dodává. Také zdůrazňuje, že právě vysílačka byla podle něj klíčovou součástí prvního Metal Gearu, i když dnes už je chválena pouze stealth část.

I když Metal Gear vyšel před 37 lety, na moderních platformách si ho můžete zahrát prostřednictvím Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1, která obsahuje prvních 5 her. Dostupná je na PC, PlayStationu 4, PlayStationu 5, Xboxu Series X/S a Nintendu Switch. Případně se můžete těšit na remake třetího dílu s názvem Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, na kterém pracuje interní tým z Konami s podporou studia Virtuos. Raději ještě dodejme, že Kojima už nemá s Metal Gear nic společného, po neshodách s Konami odešel a založil Kojima Productions, navázal spolupráci se Sony a vytvořil Death Stranding. Nyní pracuje na Death Stranding 2: On the Beach, tajemném hororu OD a skrz ambiciózní projekt se ve spolupráci s PlayStationem hodlá vrátit ke špionážní akci.