Jsme na prahu konce lootboxů? Tyhle mikrotransakce dostávají novou ránu. Rakouský soud je považuje za součást hazardu, dal za pravdu několika hráčům hry FIFA, včetně jednoho nezletilého, a nařídil společnosti, aby vrátila peníze utracené za balíčky v režimu FIFA Ultimate Team.

Zajímavé je, že hráči nežalovali Electronic Arts, tedy vydavatele hry FIFA, nýbrž Sony. Nákupy byly provedeny v PlayStation Store a Sony má vrátit 338,26 eur (necelých 8 000 Kč). Rozsudek je zatím nepravomocný. Je pravděpodobné, že se Sony odvolá, protože už dříve neúspěšně žádala, aby se případ projednával u soudu ve Vídni, případně v Londýně.

Žaloba je z roku 2020 a rozhodoval o tom malý soud v okrese Hermagor. Ten je přesvědčen, že lootboxy ve FIFA jsou hazardem, protože jejich obsah může mít větší nebo menší peněžní hodnotu, než je hodnota samotného balíčku. Teoreticky tak nabízí finanční výhodu těm, kteří mají štěstí a obdrží cenný předmět.

Richard Eibl, výkonný ředitel společnosti Padronus, která se zabývá financováním soudních sporů, tvrdí, že rozsudek je signálem pro celý videoherní průmysl. Jde o první případ svého druhu v Rakousku a Německu. Uvidí se, jak dopadne odvolání. Advokát Michael Linhard je přesvědčen, že rozsudek určuje cestu pro řešení lootboxů.

V loňském roce nejvyšší správní soud v Nizozemsku zrušil pokutu pro Electronic Arts za lootboxy ve FIFA. Společnost měla původně zaplatit 10 milionů eur.

Mezitím je FIFA 23 na cestě stát se nejlepším díle série. Je to současně poslední díl s názvem FIFA od EA. Letos vyjde EA Sports FC.