Trvalo to nějakou dobu, ale konečně jsme se dočkali. Konečně jsme mohli vidět souvislé gameplay záběry z Assassin's Creed: Mirage, o kterém se stále mluví v jednom a tom samém kontextu: má vrátit sérii ke kořenům.

Zda se to ve finále povede, je stále otázkou, na kterou definitivní odpověď budeme mít až při vydání 12. 10. letošního roku, ale já mám z gameplay záběrů jasno – potenciál tam je.

V první řadě jsme mohli vidět příběhový trailer, který pokládá ožehavou otázku o svobodě a zda přisluhování řádu Skrytých a boj za bezpráví je samo o sobě svobodou. Jak už víme, příběh hry se bude zaměřovat na postavu Basima, který se dostává právě do řádu Skrytých, aby bojoval proti Řádu prastarých (tedy předchůdcům Templářů).

Rozhodně zajímavější polovinou prezentace je ale přibližně sedmiminutová gameplay ukázka, kdy konečně máme možnost bez žádných montáží a střihů vidět, jak přesně bude hra vypadat.

Asi nikoho nepřekvapí, že už na první pohled je ze hry cítit jakási přítomnost novodobých dílů (počínaje Assassin's Creed Origins), ale zároveň těch starších. Už zkraje se mi vybavilo Eziovo poslední dobrodružství v podobě Revelations. Možná za to může prostředí, možná třeba přítomnost základen, ve kterých se evidentně budeme setkávat s našimi společníky a brát odsud nové mise.

Parkour po městě, jak už bylo například avizováno před pár dny, také velmi připomíná Eziovu trilogii plnou neustálých atletických pohybů. Potěšuje i návrat sociálního stealthu, několika pomůcek a sandboxových black box misí, které nám dovolí cíl zavraždit jakýmkoliv způsobem chceme.

Zatím tedy hra splňuje vše, co tvůrci v posledních dnech naslibovali.

Za menší kámen úrazu osobně považuji asi část v 6:00 a obdobně povědomý návrat speciálních dovedností, které mě jinak vytrhávají z té „uzemněné fantazie“, kterou má hra přinést a zatím to vypadá, že v ostatních ohledech i přináší.

Ale určitě se v komentářích podělte i o váš názor.

Kromě Assassin's Creed Mirage jsme dostali i menší update k Assassin's Creed Nexus pro virtuální realitu. Bohužel jsme ze hry nic konkrétního neviděli, jen CGI trailer, který potvrzuje, že se budeme moci vžít do role Ezia, Connora a Kassandry (chudák Alexios) někdy koncem letošního roku.

V neposlední řadě nechybělo ani malé zastoupení mobilního Assassin's Creed: Codename Jade, kde došlo především na výzvu k zaregistrování se do bety.

NOVÉ OBRÁZKY Z MIRAGE

Další novinky z Ubisoft Forward 2023 naleznete zde.